gazrpom export zahteva obustavu strane komercijalne arbitraže

Ruski sud zapretio nemačkom Uniperu

SvetVesti

14.3.2024 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ruski sud zapretio nemačkom Uniperu Ruski sud zapretio nemačkom Uniperu
Sud u Rusiji je podružnici nemačke energetske kompanije Uniper zapretio kaznom od 14,3 milijarde evra, ako ne odustane od tužbe protiv Gazproma van Rusije.... Ruski sud zapretio nemačkom Uniperu

Sud u Rusiji je podružnici nemačke energetske kompanije Uniper zapretio kaznom od 14,3 milijarde evra, ako ne odustane od tužbe protiv Gazproma van Rusije.

Arbitražni sud Sankt Peterburga tako je udovoljio zahtevu kompanije Gazprom Export da se nemačkoj kompaniji Uniper Global Commodities SE i švajcarskoj Metha (Methanhandel GmbH) zabrani nastavak postupka u međunarodnoj komercijalnoj arbitraži, javlja TASS, a prenosi Mina.

Predstavnici Gazprom Exporta insistirali su da ta kompanija ne može da učestvuje u stranom arbitražnom postupku zbog sankcija Rusiji, kao i odbijanja nekih evropskih advokatskih firmi da rade sa ruskim kompanijama.

Ranije je saopšteno da Gazprom Export zahteva da se stranim trgovcima zabrani nastavak postupaka u međunarodnoj komercijalnoj arbitraži i da se od njih traži povrat sredstava u slučaju nepoštovanja sudskog akta.

Agencija podseća da je krajem novembra 2022. godine nemački koncern Uniper podneo tužbu protiv Gazprom Exporta, kako bi nadoknadio gubitke nastale zbog nestašice ruskog gasa. Uniper je tada procenio trenutne troškove zamene ruskog gasa na ne manje od 11,6 milijardi evra.

Ruska kompanija je sa svoje strane navela da proučava primljenu tužbu Unipera, ali nije priznala kršenje ugovora i zakonitost navedenih zahteva nemačke kompanije za naknadu štete.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...