Prvi džambo-džet odlazi u legendu posle 53 godine

Proizveden poslednji Boeing 747

LifestyleSvetZanimljivosti

8.12.2022 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Proizveden poslednji Boeing 747 Proizveden poslednji Boeing 747
Posle više od pola veka proizvodnje, poslednji Boeing 747 izašao je u utorak uveče iz fabrike u Everetu u američkoj državi Vašington. Kupac poslednjeg... Proizveden poslednji Boeing 747

Posle više od pola veka proizvodnje, poslednji Boeing 747 izašao je u utorak uveče iz fabrike u Everetu u američkoj državi Vašington. Kupac poslednjeg primerka je Atlas Air, američka kompanija za prevoz tereta.

Prvi Boeing 747, popularni „džambo-džet“ proizveden je 1969. godine, kao najveći komercijalni avion koji može da preveze skoro 500 putnika ili 140 tona tereta. Popularni širokotrupni avion proizveden je u više od 1.570 primeraka, prenosi CNN.

Nekada revolucionarni avion, sa karakterističnom izbočinom na vrhu u kojoj su smeštene pilotska kabina i gornja putnička paluba, najprepoznatljiviji je komercijalni avion koji je proizveden. Dovoljno je veliki da je mogao da se koristi za prevoz spejs šatla i dovoljno pouzdan da bude Force One, avion za američke predsednike.

Proizvodnja prvog primerka aviona Boeing 747 trajala je 16 meseci, uz angažman 50.000 zaposlenih u kompaniji. Tokom protekle dve decenije Boeing i njegov evropski konkurent Airbus, okrenuli su se efikasnijim i profitabilnijim širokotrupnim avionima sa dva, umesto sa četiri motora.

Delta je bila poslednja američka avio-kompanija koja je koristila Boeing 747 za putničke letove, zaključno sa 2017. godinom, dok su neke kompanije nastavile da njime prevoze putnike, uključujući nemačku Lufthansu.

  • GOCA BG

    8.12.2022 #1 Author

    Cuveni avion odlazi u legendu,53 godine ne verujem da ce bilo koji model da se proizvodi vise…

    Odgovori

  • FRUIT04

    11.12.2022 #2 Author

    E I on ode u istoriju. Tehnologije sve vise I brze napreduju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...