Poseta ruskog predsednika Kini

Putin i Si potpisali deset dokumenata o saradnji

Svet

16.5.2024 11:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin i Si potpisali deset dokumenata o saradnji Putin i Si potpisali deset dokumenata o saradnji
Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali su u četvrtak u Pekingu zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške... Putin i Si potpisali deset dokumenata o saradnji

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali su u četvrtak u Pekingu zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Dokument još nije objavljen. Ukupno je potpisano deset dokumenata o saradnji između dve zemlje.

Potpisivanju dokumenata prethodio je sastanak dvojice predsednika koji je trajao dva i po sata. Razgovori su održani najpre u uskom, a zatim su nastavljeni u proširenom sastavu, prenosi Komersant.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je ranije da je ova zajednička izjava Rusije i Kine opširan dokument, koji ima više od 30 strana. U dokumentu je naglašen „poseban karakter bilateralnih odnosa“ i označeni su „putevi razvoja celokupnog kompleksa bilateralnih veza, potvrđena je vodeća uloga Rusije i Kine u formiranju pravednog i demokratskog poretka“.

Putin je naglasio da koordinacija spoljne politike između dve zemlje podstiče uspostavljanje pravednog multipolarnog svetskog poretka, što je osnova za budući uspeh sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Rusije i Kine za novu eru, prenosi Global Times.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Putin je rekao da Kina razume njene uzroke i njen globalni geopolitički uticaj, što je odraženo u „Kineskom stavu o političkom rešavanju ukrajinske krize,“ dokumentu od 12 tačaka koji je Kina objavila u februaru 2023. godine. Koncepti i sugestije navedeni u dokumentu pokazuju iskrenu želju Kine da stabilizuje situaciju, ocenio je predsednik Rusije.

Državna poseta Putina Pekingu trajaće do petka 17. maja. U ruskoj delegaciji su ministar odbrane Andrej Belousov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu i Jurij Ušakov. Za četvrtak je planirana neformalna večera predsednika Rusije i predsednika Kine uz učešće nekih članova delegacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.