Ruski predsednik potvrdio put u Peking krajem nedelje

Putin ponovo u poseti Kini

Svet

14.5.2024 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin ponovo u poseti Kini Putin ponovo u poseti Kini
Kremlj je saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Kinu što će biti njegova prva poseta inostranstvu nakon stupanja na dužnost predsednika. Poseta... Putin ponovo u poseti Kini

Kremlj je saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Kinu što će biti njegova prva poseta inostranstvu nakon stupanja na dužnost predsednika. Poseta je najavljena za 16. i 17. maj, a ruski predsednik će posetiti Peking i Harbin. Planirani su razgovori sa predsednikom Kine Si Đinpingom i potpisivanje niza dokumenata.

„Lideri Rusije i Kine detaljno će razgovarati o celokupnom spektru pitanja sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, odrediće ključne pravce daljeg razvoja rusko-kineske praktične saradnje, kao i razmeniti mišljenja o najaktuelnijim međunarodnim i regionalnim problemima“, navedeno je u saopštenju Kremlja, prenosi Komersant.

Putin i Si će prisustvovati svečanoj večeri povodom 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godine kulture Rusije i Kine. Tokom posete, predsednik Rusije takođe će se sastati sa premijerom Vlade Kine Li Ćijangom.


U Harbinu će Putin učestvovati u ceremonijama otvaranja osme rusko-kineske manifestacije EXPO i četvrtog Foruma o međuregionalnoj saradnji. Ruski predsednik takođe će se sresti sa studentima i nastavnicima politehničkog univerziteta u Harbinu.

Poslednji put Putin je posetio Kinu u oktobru 2023. godine. Predstojeća poseta biće njegov prvi zvanični put u drugu zemlju od početka njegovog novog predsedničkog mandata i prva od novembra prošle godine, kada je posetio Belorusiju. Bloomberg je izvestio da Putin koristi majsku posetu Kini kako bi povećao obim rusko-kineske trgovine.

  • LULELUKA

    15.5.2024 #1 Author

    Lepo od njih ako se dogovor sklopi, samo nek su zadovoljne obe strane

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.