Američki državni sekretar uoči posete Kini

Trgovina sa Rusijom glavna tema razgovora Pekinga i Vašingtona

SvetVesti

23.4.2024 13:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

Trgovina sa Rusijom glavna tema razgovora Pekinga i Vašingtona Trgovina sa Rusijom glavna tema razgovora Pekinga i Vašingtona
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) započeće u sredu trodnevnu posetu Kini, gde će razgovarati sa visokim kineskim zvaničnicima u Šangaju i Pekingu,... Trgovina sa Rusijom glavna tema razgovora Pekinga i Vašingtona

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) započeće u sredu trodnevnu posetu Kini, gde će razgovarati sa visokim kineskim zvaničnicima u Šangaju i Pekingu, u trenutku kada su odnosi između SAD i Kine na kritičnoj tački zbog brojnih globalnih sporova.

Iako Blinkenovo putovanje može da izgleda kao još jedan korak u pravom smeru, nedugo nakon razgovora između predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Bidena) i kineskog lidera Si Đinpinga, nedavne posete Kini ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) i telefonskog razgovora između američkog i kineskog ministra odbrane, odnosi između Vašingtona i Pekinga su napeti i razdor se produbljuje, prenosi ABCNews.

Od Rusije i Ukrajine, preko Izraela, Irana i šireg Bliskog istoka, do Indo-pacifika i trgovinskih pitanja, SAD i Kina su na kursu sukoba koji su izazvali strahove u vezi sa vojnom i strateškom bezbednošću, kao i međunarodnom ekonomskom stabilnošću. Blinken će „jasno i otvoreno izneti naše zabrinutosti“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Bajdenova administracija sve više je zabrinuta zbog kineske podrške ruskoj odbrambenoj industriji, zahvaljujući kojoj koje, kako tvrde američki zvaničnici, Moskva uspeva da prevaziđe zapadne sankcije uvedene nakon invazije na Ukrajinu i ponovo snabdeva svoju vojsku. Američki zvaničnici kažu da će to biti glavna tema razgovora tokom Blinkenove posete.

Kina je izrazila čvrsto protivljenje licemernim postupcima SAD u vezi sa krizom u Ukrajini, usvajanjem masivnih pomoći Ukrajini dok istovremeno bez osnova optužuje normalnu trgovinsku saradnju između Kine i Rusije. Ovo će takođe biti jedna od glavnih tema o kojima će se razgovarati tokom predstojeće posete američkog državnog sekretara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, prenosi Global Times.

SAD pripremaju sankcije koje prete da će isključiti neke kineske banke iz globalnih finansijskih sistema, što će kako neki američki zvaničnici ističu, pomoći u zaustavljanju komercijalne podrške Kine ruskoj vojnoj proizvodnji, izvestio je u utorak Wall Street Journal.

Pred predstojeću posetu, visoki zvaničnik iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova istakao je pet glavnih ciljeva na koje se Kina fokusira tokom ove posete, izražavajući ozbiljne zahteve o temama kao što su pitanje Tajvana, trgovinska i tehnološka ograničenja i pitanje Južnog kineskog mora.

  • LENA

    23.4.2024 #1 Author

    Blinkenova poseta Kini dolazi u ključnom trenutku, posebno zbog zabrinutosti oko podrške Kine ruskoj odbrambenoj industriji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...