Američka ministarka finansija otkrila svoju misiju u 2024.

Jelen ima plan za popravljanje odnosa SAD i Kine

SvetU fokusu

15.12.2023 13:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

Jelen ima plan za popravljanje odnosa SAD i Kine Jelen ima plan za popravljanje odnosa SAD i Kine
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) je u misiji popravljanja krhkih, ali vitalnih odnosa između SAD i Kine, a ta misija će biti... Jelen ima plan za popravljanje odnosa SAD i Kine

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) je u misiji popravljanja krhkih, ali vitalnih odnosa između SAD i Kine, a ta misija će biti pokrenuta velikom brzinom iduće godine.

Jelen je otkrila svoj plan za 2024. godinu u govoru poslovnim liderima zemlje, navodeći svoje prioritete u poboljšanju američko-kineskih ekonomskih veza. To uključuje poboljšanje komunikacije između dve najveće svetske ekonomije, povećanje regulatorne saradnje i rešavanje problema finansiranja terorizma i protoka fentanila, prenosi CNN.

Napomene koje je Jelen navela u četvrtak na večeri povodom 50. godišnjice američko-kineskog poslovnog saveta u Vašingtonu, predstavljaju njen prvi opis ciljeva za narednu godinu kada je reč o ekonomskim odnosima SAD i Kine.

„Ne nastojimo da rešimo sve naše nesuglasice niti da izbegnemo sve šokove. To nije realno, ali cilj nam je da našu komunikaciju učinimo otpornom, tako da kada se ne slažemo, kada dođe do šokova, sprečimo da nesporazumi eskaliraju i da nanesu štetu“, rekla je američka ministarka.

Odnosi SAD i Kine, koji se smatraju najvažnijim bilateralnim odnosima u svetu, na kraju tekuće godine bolji su nego na njenom početku. Odnosi su pali na najnižu tačku u februaru kada su SAD oborile kineski balon iznad svoje teritorije, tvrdeći da je reč o špijunskoj letelici.

Jelen je pripisala delimičnu odgovornost za slabljenje odnosa sa Kinom administraciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump), ističući da je zanemarila odnose sa partnerima i saveznicima. „To je naštetili našem globalnom ugledu i značilo je propuštene ekonomske prilike za američke firme i radnike“, kazala je Jelen. Ona je najavila da će posetiti Kinu u prvoj polovini iduće godine.

  • STEPA

    15.12.2023 #1 Author

    Neverujem da to može ikad biti na zavidnom nivou.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...