Pripreme za očekivani susret Bajdena i Sija u SAD

Dženet Jelen dočekuje kineskog vicepremijera

SvetVesti

6.11.2023 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

Dženet Jelen dočekuje kineskog vicepremijera Dženet Jelen dočekuje kineskog vicepremijera
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) trebalo bi ove nedelje da se sastane sa vicepremijerom Kine He Lifengom u San Francisku, dok se... Dženet Jelen dočekuje kineskog vicepremijera

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) trebalo bi ove nedelje da se sastane sa vicepremijerom Kine He Lifengom u San Francisku, dok se dve zemlje pripremaju za samit svojih predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i Si Đinpinga na forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da će Jelen biti domaćin Heu u četvrtak i petak na razgovorima o pitanjima koja obuhvataju teme od zabrinutosti SAD zbog „nepoštenih“ kineskih ekonomskih praksi do potencijalnih oblasti saradnje kao što su klimatske promene i oslobađanja duga za zemlje sa niskim prihodima, prenosi Financial Times.

Pre četiri meseca Jelen posetila je Peking, a predstojeći sastanci najavljeni su kao deo perioda pojačanog angažovanja u bilateralnim ekonomskim odnosima. Prema navodima izvora iz Ministarstva finansija SAD, obe strane imale su priliku da prouče ključna pitanja.

Američki zvaničnik nije naveo bilo kakve konkretne političke ciljeve za sastanke, navodeći da SAD pokušavaju da budu „jasni“ u vezi sa svojim ciljevima i žele da „bolje razumeju kako odnos funkcioniše“, kako bi bio manje podložan potresima.

Očekuje se da će se Bajden i Si sastati u San Francisku u okviru samita APEC-a, što bi bio njihov drugi susret kao lidera. Oni su se sastali u Indoneziji na samitu G20 prošle godine. Odnosi SAD i Kine nikada nisu bili u gorem stanju od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

Analitičari veruju da iako Peking zna da su izgledi za primirje oko bezbednosne politike slabi, Kina želi da ublaži šire tenzije kako bi podstakao poverenje u svoju ekonomiju. Kina još nije potvrdila Sijevo prisustvo na samitu APEC-a, nagoveštavajući da će njegov dolazak zavisiti od toga da li ga Vašington očekuje u atmosferi dobre vere.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...