Pripreme za mogući samit Kina - SAD

Iznenadni diplomatski sastanak na Malti

SvetVesti

18.9.2023 10:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Iznenadni diplomatski sastanak na Malti Iznenadni diplomatski sastanak na Malti
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) sastao se sa kineskim ministrom poslova Vang Jijem u najnovijem nastojanju da se stabilizuju... Iznenadni diplomatski sastanak na Malti

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) sastao se sa kineskim ministrom poslova Vang Jijem u najnovijem nastojanju da se stabilizuju odnosi SAD i Kine uoči mogućeg sastanka predsednika dve zemlje u novembru.

Bela kuča je saopštila da su se Salivan i Vang sastali na Malti tokom vikenda. Nenajavljeni sastanak došao je četiri meseca nakon njihovog tajnog sastanka u Beču, koji je održan u cilju oživljavanja diplomatije posle afere sa kinsekim balonom iznad SAD u februaru.

„Ovaj sastanak bio je deo tekućih napora da se održe otvorene linije komunikacije i odgovorno upravljanje odnosima. Dve strane su razgovarale o ključnim pitanjima u bilateralnim onosima SAD i Kine, pitanjima Tajvanskog moreuza, ratu Rusije protiv Ukrajine i pitanjima globalne i regionalne bezbednosti“, saopštila je Bela kuča, prenosi Financial Times.

Bela kuća i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova naveli su u odvojenim izjavama da su zvaničnici vodili „iskrene, suštinske i konstruktivne“ razgovore. SAD i Kina razgovaraju o mogućem sastanku Džoa Bajdena (Joe Biden) i Si Đinpinga, ukoliko bi u novembru kineski predsednik prisustvovao samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...