samo nekoliko dana pre lansiranja nove generacije modela iPhone

Apple naleteo na “kineski zid”

AnalizaSvetU fokusu

8.9.2023 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Apple naleteo na “kineski zid” Apple naleteo na “kineski zid”
Američki tehnološki div se broti protiv sve veće zabrane upotrebe iPhonea među kineskim radnicima u javnoj službi, dok sporni novi telefon kompanije Huawei obara... Apple naleteo na “kineski zid”

Američki tehnološki div se broti protiv sve veće zabrane upotrebe iPhonea među kineskim radnicima u javnoj službi, dok sporni novi telefon kompanije Huawei obara rekorde prodaje u prvih nekoliko dana u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Ali najveća potencijalna pretnja za Apple može biti nešto drugo osim puke konkurencije – kako piše Bloomberg u svojoj analizi, reč je o oživljavanju kineskog nacionalizma koji podstiče svakodnevne (nevladine) potrošače da izbegavaju iPhone i druge uređaje stranog brenda.

To je nešto sa čime se američka kompanija i ranije suočavala. Pre skoro pet godina, Apple nije ispunio sopstvene prognoze o prodaji gromoglasno najavljenih iPhone XS i XR upravo zbog slabe prodaje u Kini. Apple je javno okrivio trgovinski rat između SAD i Kine. Ali u internoj e-poruci odboru kompanije, izvršni direktor Tim Kuk (Tim Cook) je takođe naveo kineski nacionalizam i rastuću konkurenciju lokalnih rivala.

U to vreme, Trampova (Donald Trump) državna administracija je stavila Huawei na crnu listu, a rastuće tenzije između SAD i Kine otežale su život kompanijama koje se duboko oslanjaju na potražnju azijske nacije.

Appleov kineski prihod je pao u fiskalnoj 2019. i 2020. godini, pre nego što se ponovo oporavio 2021. godine. Kompanija ostvaruje oko petinu svoje prodaje iz Kine, koja je takođe srce Appleovog lanca snabdevanja.

Sada se postavlja pitanje da li će se Apple suočiti sa ponavljanjem 2019. godine. Sve veće vladine zabrane su zlokoban znak. Radnicima u agencijama i državnim kompanijama sve je više zabranjeno da koriste iPhone telefone u kancelariji. Ova vest je dovela do pada akcija Applea u poslednja dva dana, izbrisavši 190 milijardi dolara iz njegove tržišne procene.

Američki zakonodavci takođe obnavljaju rigorozne kontrole dobavljača za Huawei, dok neki pozivaju na zaustavljanje celokupnog američkog izvoza u kontroverznu kinesku tehnološku kompaniju. Najnovije negodovanje usredsređeno je na najvećeg kineskog proizvođača čipova, Semiconductor Manufacturing International, koji je izgleda prekršio američke sankcije isporukom naprednih komponenti za novi Huawei telefon, rekli su američki zakonodavci. Zakonodavci su takođe predložili zabranu TikToka, u vlasništvu kineskog BiteDancea.

U tom kontekstu, “anti-Apple raspoloženje” se proširilo i po kineskim društvenim medijima. Postojale su čak i spekulacije da China Mobile, vodeći mobilni operater u zemlji, neće nabaviti iPhone 15 – nešto što je državna za sada kompanija demantovala.

 „Zašto ne možemo da zabranimo prodaju Applea dok su Amerikanci zabranili Huawei?“, pitaju se u sve većem broju korisnici društvenih mreža, dok se u rukama ljudi po ulicama sve ređe mogu videti modeli američkog proizvođača.

Kina je prošle godine naredila svojim vladinim agencijama i državnim kompanijama da zamene strane računare domaćim alternativama do 2024. godine. Do sada, taj potez nije doveo do mnogo patnje za Apple, čiji prodaja Mac računara je u drugom kvartalu porasla 17 odsto u Kini.

  • REA

    10.9.2023 #1 Author

    Nemaju konkurenciju,realno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...