Jenjava strah od recesije

Rast berzi posle dobrih podataka o zaposlenosti u SAD

BerzaSvet

9.8.2024 09:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast berzi posle dobrih podataka o zaposlenosti u SAD Rast berzi posle dobrih podataka o zaposlenosti u SAD
Azijska tržišta povratila su u petak deo izgubljene vrednosti, prateći snažan rast na Wall Streetu gde su akcije zabeležile najveći dnevni dobitak od novembra... Rast berzi posle dobrih podataka o zaposlenosti u SAD

Azijska tržišta povratila su u petak deo izgubljene vrednosti, prateći snažan rast na Wall Streetu gde su akcije zabeležile najveći dnevni dobitak od novembra 2022. godine.

Pad broja zahteva za nezaposlenost u SAD umanjio je strahove od skore ekonomske krize, što je dovelo do umerenog oporavka u Aziji. Japanski indeks Topix je završio dan s rastom od jedan odsto, dok su južnokorejski Kospi i hongkonški Hang Seng porasli za oko 1,5 odsto, prenosi Financial Times.

Tajvanski TWSE ojačao je za 2,9 odsto, predvođen rastom akcija u sektoru poluprovodnika, među kojima je najistaknutiji proizvođač čipova TSMC. U četvrtak su američke akcije zabeležile najsnažniji dnevni rast od novembra 2022, jer je pad broja zahteva za nezaposlenost u SAD pomogao da se umanje strahovi od ekonomske recesije.

Međutim, zabrinutost oko američke ekonomije i dalje dominira raspoloženjem investitora. Nedelju dana ranije, negativan izveštaj o zapošljavanju izazvao je strahove od recesije i pokrenuo masovnu rasprodaju na tokijskoj berzi u ponedeljak, koja je oborila glavne japanske indekse za 12 procenata.

Indeks Nikkei 225, orijentisan na izvoznike, porastao za 0,6 odsto. Jen, čiji je brzi rast igrao ključnu ulogu u padu tokijskih akcija u ponedeljak nakon povećanja kamatne stope Banke Japana, porastao je na 147 jena za dolar.

Evropska tržišta su spremna da započnu dan u pozitivnoj teritoriji. Ugovori vezani za evropski Stoxx 50 porasli su za 0,3 odsto, dok su oni za FTSE 100 porasli za 0,2 odsto. Ovaj rast dolazi nakon podataka koji su pokazali da su novi zahtevi za pomoć nezaposlenima u SAD, koji se smatraju pokazateljem otpuštanja, pali na najniži nivo u poslednjih mesec dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.