opec verovatno neće smanjivati proizvodnju

Rast cena nafte nakon odluke američkog Kongresa o državnom dugu

Svet

3.6.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast cena nafte nakon odluke američkog Kongresa o državnom dugu Rast cena nafte nakon odluke američkog Kongresa o državnom dugu
Nakon nekoliko dana pada, cena nafte je počela sa rastom, te tako u subotu, prema podacima na sajtu OilPrice, cena Brent nafte iznosi 76,13... Rast cena nafte nakon odluke američkog Kongresa o državnom dugu

Nakon nekoliko dana pada, cena nafte je počela sa rastom, te tako u subotu, prema podacima na sajtu OilPrice, cena Brent nafte iznosi 76,13 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 71,74 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, nakon što je američki Kongres suspendovao granicu državnog duga, a centralna banka najavila da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu barelom se nakon podneva trgovalo po 1,88 dolara višoj ceni nego na prethodnom zatvaranju trgovine, od 76,16 dolara. U Njujorku je cena barela porasla u gotovo istom iznosu, na 71,95 dolara, prenosi Mina.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na „prolaz“ zakona u američkom Kongresu, kojim je suspendovan limit državnog duga od 31,4 biliona dolara i omogućeno uredno servisiranje finansijskih obaveza.

Podsticaj cenama bili su i signali iz američke centralne banke da bi mogli napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa, koji su pritisnuli dolar i ojačali kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Argument u prilog pauzi u ciklusu zaoštravanja monetarne politike mogao bi biti i nešto sporiji rast plata u maju, 0,3 odsto u odnosu na april, kada su porasle 0,4 odsto, pokazao je mesečni izveštaj američkog Ministarstva rada.

Podaci su istovremeno pokazali da je zapošljavanje blago ubrzalo, uz neto otvorenih 339.000 novih radnih mesta, u poređenju sa 294.000 otvorenih u aprilu, prema revidiranim brojkama.

Pažnja ulagača sada se okreće sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U aprilu je OPEC+ neočekivano odlučio da smanji proizvodnju za dodatnih 1,16 miliona barela dnevno, kako bi podržao cene, ali potez su u međuvremenu nadjačali drugi faktori i cene su se ponovo spustile ispod nivoa na kojem su bile pre smanjenja.

Anonimni izvori rekli su za Reuters da grupa na sastanku u subotu verovatno neće ponovo smanjivati proizvodnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 28 centi, na 72,79 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • VALERIJA

    4.6.2023 #1 Author

    Jedan levo, desno dva, jedan napred nazad sad, tako se izgleda cela ova situacija sa naftom.

    Odgovori

  • LAV

    4.6.2023 #2 Author

    Cene samo rastu i samo se traze izgovori da opravdaju taj rast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...