mnoge ekonomske i geopolitičke neizvesnosti ne umanjuju potražnju za putovanjima

Rast globalnog vazdušnog saobraćaja 67 odsto u januaru

BiznisSvet

9.3.2023 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast globalnog vazdušnog saobraćaja 67 odsto u januaru Rast globalnog vazdušnog saobraćaja 67 odsto u januaru
Globalni vazdušni saobraćaj je u januaru porastao 67 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući nastavku trenda rasta potražnje za putovanjima, saopštila je Međunarodna asocijacija za... Rast globalnog vazdušnog saobraćaja 67 odsto u januaru

Globalni vazdušni saobraćaj je u januaru porastao 67 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući nastavku trenda rasta potražnje za putovanjima, saopštila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

Vazdušni saobraćaj, meren putničkim kilometrima na osnovu prihoda (RPK), bio je na nivou od 84,2, odnosno 15 odsto manji u odnosu na januar 2019. godine.

„Potražnja za avionskim putovanjima je veoma dobra za početak 2023. godine“, rekao je Vili Volš (Willie Walsh), generalni direktor IATA-e.

Podstaknut ukidanjem politike nulte COVID-19 u Kini, domaći vazdušni saobraćaj je u januaru porastao za 32,7 odsto u odnosu na pre godinu dana i dostigao 97,4 procenta nivoa iz januara 2019. godine.

Međunarodni vazdušni saobraćaj se više nego udvostručio u odnosu na godinu ranije, a sva tržišta beleže snažan rast, predvođena avio-prevoznicima u azijsko-pacifičkom regionu.

Međunarodni RPK-ovi su dostigli su nivo od 77 odsto u odnosu na period pre pojave korona virusa.

Volš je naglasio da će brzo ukidanje ograničenja Covid-19 za kineska domaća i međunarodna putovanja podržati oporavak sektora ove godine.

„I, što je najvažnije, nismo primetili da mnoge ekonomske i geopolitičke neizvesnosti umanjuju potražnju za putovanjima“, rekao je Volš.

  • TATJANA

    12.3.2023 #1 Author

    Putovanja će se i intezivirati u narednim godinama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...