Više od pola miliona firmi na Ostrvu u kritičnoj finansijskoj situaciji

Raste broj britanskih preduzeća kojima preti bankrot

BankeStečajSvet

22.1.2024 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 3

Raste broj britanskih preduzeća kojima preti bankrot Raste broj britanskih preduzeća kojima preti bankrot
Više od 47.000 britanskih kompanija nalazi se na ivici propasti, upozoravaju tamošnji stručnjaci za stečaj, nakon što je broj preduzeća koja se suočavaju sa... Raste broj britanskih preduzeća kojima preti bankrot

Više od 47.000 britanskih kompanija nalazi se na ivici propasti, upozoravaju tamošnji stručnjaci za stečaj, nakon što je broj preduzeća koja se suočavaju sa „kritičnim“ finansijskim problemima porastao za 25 odsto u poslednja tri meseca prošle godine.

To je drugi uzastopni kvartalni period u kome je kritična finansijska situacija pogoršana za 25 procenata, saopštila je britanska konsultanstska kuća za nesolventnost Begbies Traynor. Sektor građevinarstva i nekretnina čini 30 odsto svih preduzeća koja se suočavaju sa kritičnim finansijskim problemima, prenosi Guardian.

Kvartalna stopa rasta broja kompanija koje se suočavaju sa kritičnim finansijskim problemima porasla je za 32,6 procenta u građevinskoj industriji, za 41,3 odsto u zdravstvu i obrazovanju, 25 odsto u uslugama nekretninama i 24 odsto u uslugama podrške.

U 18 od 22 sektora koji su obuhvaćeni izveštajem zabeležen je dvocifren procentualni porast broja preduzeća čije su finansije dostigle kritično stanje. Prema oceni autora izveštaja, makroekonomski uslovi stvorili su „savršenu oluju“ za propast preduzeća u Velikoj Britaniji.

Posle teške godine za britanska preduzeća koju su obeležile visoke kamatne stope, visoka inflacija, oslabljeno poverenje potrošača i rastući i nepredvidivi troškovi preduzeća, ova savršena oluja utiče na sve delove privrede, ocenili su stručnjaci.

Banka Engleske podigla je kamatne stope sa 0,1 odsto na kraju 2021. godine na sadašnjih 5,25 procenata u nastojanju da obuzda inflaciju. To je značajno povećalo troškove zaduživanja za preduzeća u Velikoj Britaniji, sprečavajući mnoga preduzeća da pokriju gubitke jeftinim zaduživanjem.

Procenjeno je da se oko 539.000 britanskih firmi suočilo sa značajnim finansijskim stresom do kraja prošle godine, što je za 12,9 odsto više u odnosu na treći kvartal 2023. godine. Većina firmi koje su zapale u kritične finansijske teškoće nalazi se u Londonu, a najmanje ih je u Severnoj Irskoj.

  • tamara71

    22.1.2024 #1 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • SHALIMAR

    22.1.2024 #2 Author

    Nista iznenadjujuce,ovo je tek pocetak….

    Odgovori

  • ELLA

    23.1.2024 #3 Author

    Ova godina ce biti izazovna za mnoge kompanije. Sve vise bankrota

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...