Zvanični podaci za nekoliko dana, analitičari oprezni

Velika Britanija na rubu recesije

Svet

18.12.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika Britanija na rubu recesije Velika Britanija na rubu recesije
Strahovi od recesije mogli bi ponovo da ugroze britansku ekonomiju, uz pretnju da će ove nedelje biti snižene ranije procene BDP-a koje su pobudile... Velika Britanija na rubu recesije

Strahovi od recesije mogli bi ponovo da ugroze britansku ekonomiju, uz pretnju da će ove nedelje biti snižene ranije procene BDP-a koje su pobudile nadu da je zemlja možda izbegla ekonomsku kontrakciju.

Dok su početne procene bruto domaćeg proizvoda u Velikoj Britaniji za tri meseca do septembra pokazale da rasta nije bilo, maloprodaja je od tada bila slabija nego što se mislilo. To je možda dovoljno da se revidiraju prognoze za nekoliko desetina procentnog poena, kada zvanični podaci budu objavljeni u petak.

Čak i mala promena mogla bi da oživi razgovore o tehničkoj recesiji — definisanoj kao dva uzastopna kvartala kontrakcije — u drugoj polovini godine. To bi bila sumorna pozadina za želju premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) da bude ponovo izabran sledeće godine, kao i za spekulacije da će se Banka Engleske uskoro okrenuti smanjenju kamatnih stopa.

„Verovatno će biti potvrđeno da je BDP stagnirao u trećem tromesečju, ali postoji izvestan rizik da će ipak biti revidiran naniže. Prva procena je pokazala da je BDP pao, samo nedovoljno da bi se zaokružilo, i od tada su podaci o maloprodaji revidirani naniže”, rekao je ekonomista Den Henson (Dan Hanson), analitičar u Bloomberg Economicsu.

Dok su nedavni podaci za evrozonu postali pesimističniji, raspirujući diskusije o smanjenju kamatnih stopa i recesiji, slika u Velikoj Britaniji i dalje nije jasna.

Optimizam u anketama o poslovanju i potrošačima je u suprotnosti sa mračnom slikom koju oslikavaju rastuće nesolventnosti, odugovlačenje maloprodaje uoči Božića i upozorenje o usporavanju potražnje.

„Rast će verovatno ostati marginalan tokom sledeće godine, što znači da neće biti potrebno mnogo pogoršanja raspoloženja ili ekonomskih uslova da bi se Velika Britanija odvela u recesiju“, rekao je Tomas Pju (Thomas Pugh) ekonomista u RSM UK.

To ostavlja kratkoročne izglede Velike Britanije u rasponu od blagog rasta do manje recesije. Izveštaj o BDP-u u petak će utvrditi da li je došlo do pada u trećem kvartalu, sa smanjenjem većim od očekivanog.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...