REKORDAN PAD EKONOMIJE JAPANA U drugom kvartalu BDP manji za 28,1 odsto

SvetVesti

8.9.2020 16:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDAN PAD EKONOMIJE JAPANA U drugom kvartalu BDP manji za 28,1 odsto REKORDAN PAD EKONOMIJE JAPANA U drugom kvartalu BDP manji za 28,1 odsto
Japanska privreda smanjila se u drugom tromesečju rekordnih 28,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je vlada u utorak, izmenivši preliminarnu... REKORDAN PAD EKONOMIJE JAPANA U drugom kvartalu BDP manji za 28,1 odsto

Japanska privreda smanjila se u drugom tromesečju rekordnih 28,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je vlada u utorak, izmenivši preliminarnu procenu prema kojoj su aktivnosti pale 27,8 odsto.

BDP je u razdoblju od aprila do juna opao treći kvartal zaredom, i to po najvećoj stopi od 1980. godine, pod uticajem pandemije Covid-19, ali i prošlogodišnjeg podizanja stope poreza na dodanu vrednost, prenosi Seebiz.

Na kvartalnom nivou BDP je pao takođe rekordnih 7,9 odsto. Japan je već u prvom tromesečju ušao u recesiju, budući da je pad aktivnosti zabeležen i u poslednjem tromesečju 2019 godine. Široka potrošnja, glavna komponenta BDP, opala je za 7,9 odsto u odnosu na prva tri ovogodišnja meseca.

U jeku istorijske recesije japanski premijer Šinzo Abe najavio je krajem avgusta ostavku zbog zdravstvenih problema.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...