Rast osnovne zarade rudarske kompanije u prvih šest meseci

Rio Tinto dostigao „tačku preokreta“

Svet

31.7.2024 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rio Tinto dostigao „tačku preokreta“ Rio Tinto dostigao „tačku preokreta“
Rio Tinto je izjavio da je dostigao „tačku preokreta“ nakon ostvarivanja onoga što je nazvao „konzistentnim i stabilnim“ performansom u prvoj polovini godine, dok... Rio Tinto dostigao „tačku preokreta“

Rio Tinto je izjavio da je dostigao „tačku preokreta“ nakon ostvarivanja onoga što je nazvao „konzistentnim i stabilnim“ performansom u prvoj polovini godine, dok je anglo-australijski rudarski gigant odbio da isključi mogućnost razmatranja velikih preuzimanja.

Kompanija je zabeležila rast osnovne zarade pre kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije od tri odsto, dostigavši 12,1 milijardu dolara u šest meseci do 30. juna. Snažan profit iz njegovih bakarnih i aluminijumskih operacija nadoknadio je pad profita od 10 odsto u velikoj diviziji za gvožđe nakon pada cene ove sirovine, prenosi Financial Times.

Jakob Stausholm glavni izvršni direktor, opisao je rezultate kao „tačku preokreta“ nakon decenije borbi i rekao da je Rio Tinto u snažnoj poziciji da realizuje niz velikih projekata koji će podstaći budući rast, uključujući razvoj rudnika gvožđa u Gvineji, podzemni rudnik bakra u Mongoliji i fabriku litijuma u Argentini.

Rio Tinto, jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu, posmatra svog australijskog rivala BHP kako vodi globalne poteze ka konsolidaciji sektora. Stausholm je rekao da se Rio Tinto umesto toga usredsredio na manje poteze, uključujući otkup manjinskih deoničara i ulaganja u obnovljivu energiju.

Glavni izvršni direktor zadržao je oprezan pristup. Rekao je da Rio Tinto ima prostora za rast u sektoru bakra, ali da je tržište za imovinu „malo pregrejano“ i da kompanija nije spremna da plati cene koje prodavci očekuju. Stausholm je rekao da očekuje da će potražnja iz Kine ostati „robustna“ dok zelena energija, infrastruktura i industrijska potražnja nadoknađuju slabost u sektoru nekretnina te zemlje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.