Vrednost akcija britanske kompanije porasla za 3,74 odsto

Rolls-Royce prodaje fabriku motora Bergen Engines

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusu

4.1.2022 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rolls-Royce prodaje fabriku motora Bergen Engines Rolls-Royce prodaje fabriku motora Bergen Engines
Vrednost akcija kompanije Rolls-Royce blago je porasla nakon što su iz firme potvrdili prodaju norveške fabrike Bergen Engines za 63 miliona evra. Kompanija iz... Rolls-Royce prodaje fabriku motora Bergen Engines

Vrednost akcija kompanije Rolls-Royce blago je porasla nakon što su iz firme potvrdili prodaju norveške fabrike Bergen Engines za 63 miliona evra.

Kompanija iz FTSE 100 sektora zabeležila je rast 3,74 odsto, do 127,47 poena, na Londonskoj berzi, što predstavlja skok od 23,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, piše Capital.com.

Kompanija Rolls-Royce će zadržati 63 miliona evra u kešu od prodaje kompanije Bergen, koja proizvodi motore za pomorske i kopnene operacije, kao i 250 miliona evra koje je fabrika zaradila u 2021. godini.

Fabriku motora kupila je britanska kompanija Langley, iz koje je saopšteno da će ova fabrika imati potpuno odvojeno poslovanje.

Generalni direktor kompanije Langley Toni Lengli (Tony Langley) izjavio je da Bergen ima sjajnu reputaciju koju iznova potvrđuje svojom inovativnošću kada je u pitanju adaptacija motora nisko karbonskim i nefosilnim gorivima.

Kako izgleda, ovom prodajom Rolls-Royce planira da uspostavi ravnotežu koja je poremećena u toku pandemije, kada je sektor za proizvodnju aviona ove kompanije naišao na teškoće.

Kompanija je 2020. godine izgubila dve milijarde funti, a gubitak je donekle nadoknađen profitom od 38 miliona funti u prvoj polovini 2021. godine. Problemi kompanije su najviše pogodili sektor civilnog vazduhoplovstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...