Žetva bi mogla da dostigne 92,9 miliona tona

Ruska pšenica će preplaviti tržišta

Svet

20.11.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ruska pšenica će preplaviti tržišta Ruska pšenica će preplaviti tržišta
Žetva pšenice u Rusiji mogla bi da dostigne 92,9 miliona tona, saopštila je lokalna logistička kompanija Rusagrotrans. Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 miliona tona,... Ruska pšenica će preplaviti tržišta

Žetva pšenice u Rusiji mogla bi da dostigne 92,9 miliona tona, saopštila je lokalna logistička kompanija Rusagrotrans.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 miliona tona, bez Krima, analitičari SovEcona 91,6 miliona tona, a konsultantska kuća IKAR 92 miliona tona, sve blizu rekordnih 92 miliona tona ubranih prošle godine, piše Seebiz.

Krajem oktobra, ministarstvo poljoprivrede je, takođe, značajno povećalo prognozu žetve žitarica za 2023. na 140 miliona tona, uključujući 93 miliona tona.

Ono što je važnije za svetska tržišta, kako piše Agrarheute, jeste da se iz te zemlje očekuje veliki izvoz, rekordnih 37,5 miliona tona pšenice, zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ova ogromna količina vrši veliki pritisak na svetske izvozne cene. Istovremeno, veliki izvoznici poput Australije i Kanade ove godine imaju manju žetvu i slabiji izvozni potencijal.

Čak ni Ukrajina, zbog logističkih problema, ove godine ne može da izveze pšenicu kao prošle godine, iako ima bolju žetvu.

Najveći uvoznici ruske pšenice, sa oko 40 odsto izvoza, poslednjih godina su Egipat i Turska. Egipat je 80 odsto žitarica uvozio iz Rusije, ali i Ukrajine. Turska ga prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Iran i Sirija su, takođe, veliki kupci.

Prema Ruskoj uniji žitarica, izvoz pšenice je dostigao mesečni rekord svih vremena od 5,8 miliona tona u septembru 2023. Ukupan izvoz u prvom kvartalu sezone 2023/24. (počinje ovog jula i traje do kraja juna 2024. godine) bio je 59 odsto veći nego u prethodnom.

U prva tri meseca tekuće godine, Rusija je činila 28 odsto svetskog izvoza pšenice, u poređenju sa 21 odsto prošle godine, potvrđuje Piter Mekmikin (Peter McMeekin), trgovac žitom i analitičar u Australiji.

 • SABRINA

  20.11.2023 #1 Author

  Velika zemlja a samim tim i puno uslova za razvoj poljoprivrede.

  Odgovori

 • DASHA

  21.11.2023 #2 Author

  Kad imaju sto da ne.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.