dostignuta vrednost od 188,8 milijardi dolara

Ruske rezerve zlata sve bliže istorijskom maksimumu

Svet

9.9.2024 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ruske rezerve zlata sve bliže istorijskom maksimumu Ruske rezerve zlata sve bliže istorijskom maksimumu
Ruske zalihe zlata dostigle su 188,8 milijardi američkih dolara, a udeo poluga u međunarodnim rezervama zemlje sada premašuje 30 odsto, prvi put u skoro... Ruske rezerve zlata sve bliže istorijskom maksimumu

Ruske zalihe zlata dostigle su 188,8 milijardi američkih dolara, a udeo poluga u međunarodnim rezervama zemlje sada premašuje 30 odsto, prvi put u skoro četvrt veka, saopštila je Centralna banka Rusije. Vrednost monetarnog zlata u međunarodnim rezervama od početka avgusta porasla je više od devet milijardi dolara ili 5,1 odsto.

Cena zlata je porasla 3,6 odsto u avgustu da bi završila mesec na 2.513 dolara po unci, što znači da je značajan deo povećanja vrednosti ruskog udela bio posledica povećanja cene zlata, prenosi Mina.

Udeo monetarnog zlata u međunarodnoj imovini Rusije najviši je od januara 2000. godine, kada je dostigao 31,2 odsto. Najviši nivo u modernoj istoriji zemlje zabeležen je u januaru 1993. godine, kada je iznosio 56,9 odsto.

Prema podacima Centralne banke Rusije, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi u odnosu na prethodni mesec.

Međunarodne rezerve Rusije su zvanično definisane kao visokolikvidna strana aktiva koju drže Banka Rusije i vlada zemlje, koja se sastoji od stranih valuta, specijalnih prava vučenja MMF-a i monetarnog zlata.

Skoro polovina ruskih međunarodnih rezervi je zamrznuta na Zapadu početkom 2022. godine, u sklopu sankcija u vezi sa sukobom u Ukrajini. Banka Rusije nije objavila detaljan pregled zamrznute imovine.

Deo ruskih rezervi koji nije zamrznut sastoji se od zlata i deviza u zemlji, kao i rezervi u kineskim juanima.

Guverner Banke Rusije Elvira Nabiulina rekla je da finansijska stabilnost zemlje neće trpeti ako Zapad zapleni njena zamrznuta sredstva.

„Banka već godinama diverzifikuje svoje devizne rezerve, a trenutno operacije obavlja korišćenjem rezervi koje nisu pogođene sankcijama“, kazala je Nabiulina.

Tagovi
RUSIJA ZLATO
  • Dux011

    9.9.2024 #1 Author

    Prilično…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.9.2024 #2 Author

    Naravno,mislilo su na sve i znali su sta ih ceka..

    Odgovori

  • Milan

    10.9.2024 #3 Author

    I šta ima narod u Rusiji od toga? Nema ništa osim što prima veoma nisku zaradu (dok čeka poziv za front) u posrsnuloj valuti i ako uštedi nešo u njoj ima to da mu propadne vrlo brzo, dok bogataši čupaju kose jer ne mogu više na zapadu da se baškare i pokazuju svoje bogatsvo, sad moraju da sede tu sa običnim pukom u Rusiji koji ne zaslužuje njihovo prisustvo. Parafraziram njihovo mišljenje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.