Uspešna godina za milijardere u Rusiji

Ruski biznismeni uvećali bogatstvo za 21,13 milijardi dolara

Svet

2.10.2023 13:07 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ruski biznismeni uvećali bogatstvo za 21,13 milijardi dolara Ruski biznismeni uvećali bogatstvo za 21,13 milijardi dolara
Vrednost imovine najbogatijih ruskih biznismena uvećana je za 21,13 milijardi dolara, prema najnovijim podacima indeksa milijardera Bloomberga. Prvi na rang listi među Rusima je... Ruski biznismeni uvećali bogatstvo za 21,13 milijardi dolara

Vrednost imovine najbogatijih ruskih biznismena uvećana je za 21,13 milijardi dolara, prema najnovijim podacima indeksa milijardera Bloomberga. Prvi na rang listi među Rusima je Vladimir Potanin, a najveće gubitke pretrpeo je Sulejman Kerimov.

Potanin, vlasnik kompanije Nornickel i dalje je najbogatiji među ruskim biznismenima. Od početka tekuće godine njegovo bogatstvo smanjilo se za 210 miliona dolara na 28,4 milijarde dolara.. Na drugom mestu je suvlasnik kompanije Novatek Leonid Mikelson, čije bogatstvo je poraslo za 2,68 milijardi dolara na 27,3 milijarde, prenosi Komersant.

Predsednik upravnog odbora kompanije NLMK Vladimir Lisin, koji se nalazi na trećem mestu ove liste, uvećao je svoje bogatstvo za 3,42 milijarde dolara na 23,3 milijarde. Četvrti je osnivač kompanije Lukoil Vagit Alekperov, koji je zaradio ove godine 6,4 milijarde dolara, pa se njegovo bogatstvo povećalo na 21,8 milijardi.

Ališer Usmanov je na petom mestu sa 18,2 milijarde dolara. On je izgubio 233 miliona dolara, a iza njega je Aleksej Mordašov, glavni akcionar kompanije Severstal. On je zaradio ove godine 520 miliona dolara, a njegovo bogatstvo poraslo je na 18,2 milijarde dolara.

Najveći gubitak u ovoj godini pretrpeo je član Saveta Federacije iz Dagestana i biznismen Sulejman Kerimov. Reč je o gubitku od 1,48 milijardi dolara, nakon čega se njegovo bogatstvo smanjilo na 7,52 milijarde dolara.

Najbogatiji Rusi su u 2022. godini izgubili skoro 94 milijarde dolara. Na dan početka rata u Ukrajini 24. februara izgubili su 46,6 milijardi dolara, a još 47 milijardi nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...