Nadoknada gubitka od najveće američke banke

Ruski sud naložio zaplenu sredstava JP Morgan Chase

BankeSvet

24.4.2024 15:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ruski sud naložio zaplenu sredstava JP Morgan Chase Ruski sud naložio zaplenu sredstava JP Morgan Chase
Ruski sud naložio je zaplenu sredstava JPMorgan Chase u iznosu od 439,5 miliona dolara nakon što je ruska državna banka VTB podnela tužbu za... Ruski sud naložio zaplenu sredstava JP Morgan Chase

Ruski sud naložio je zaplenu sredstava JPMorgan Chase u iznosu od 439,5 miliona dolara nakon što je ruska državna banka VTB podnela tužbu za „nadoknadu gubitaka“ od najveće američke banke. Sredstva su na računima koji su zamrznuti nakon uvođenje antiruskih sankcija zbog rata u Ukrajini.

Sud je naložio zaplenu svih sredstava na računima JPMorgana u Rusiji, ali ne i hartija od vrednosti i ostalu imovinu, uključujući domen jpmorgan.ru. Odluka je objavljena u ruskom sudskom registru u sredu, prenosi Financial Times.

VTB je podneo tužbu 17. aprila. Sutradan je JPMorgan Chase podneo tužbu protiv ruske banke u američkom sudu kako bi sprečio zaplenu, što se smatra kršenjem sporazuma između ove dve banke o rešavanju sporova u Njujorku. JP Morgan je naveo da zakon ne dozvoljava da se banci VTB uplate sredstva sa zamrznutog računa, koja je ona potraživala.

Odluka ruskog suda ističe poteškoće s kojima se suočavaju američke banke poput JPMorgana u sprovođenju svojih obećanja da će zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Kada su JPMorgan i Goldman Sachs te godine najavili nameru da zatvore svoje poslovanje u Rusiji, koje je činilo samo mali deo njihovih svetskih operacija, stručnjaci su upozorili da bi bilo koji izlazak mogao potrajati više od godinu dana. Druge zapadne banke, uključujući Citigroup, italijansku UniCredit i austrijsku Raiffeisen Bank International, i dalje posluju u Rusiji.

  • SUNCE

    24.4.2024 #1 Author

    To je kap u mori i odnosu na ono sto je blokirano Rusiji na zapadu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...