Da li je stav Bele kuće „sramotan”?

SAD ne žele da plaćaju klimatske reparacije zemljama sa niskim prihodima

EkologijaSvetU fokusu

14.7.2023 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD ne žele da plaćaju klimatske reparacije zemljama sa niskim prihodima SAD ne žele da plaćaju klimatske reparacije zemljama sa niskim prihodima
Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) odbio je da uplati pomoć u globalni klimatski fond kako bi pomogao siromašnim zemljama koje su... SAD ne žele da plaćaju klimatske reparacije zemljama sa niskim prihodima

Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) odbio je da uplati pomoć u globalni klimatski fond kako bi pomogao siromašnim zemljama koje su pogođene razornim klimatskim nepogodama, rekavši da „ni pod kojim okolnostima“ Bela kuća neće razmatrati isplatu reparacija.

Sve se dešava u trenutku kada zemlje koje su akutno izložene posledicama klimatskih promena traže da bogate nacije, koje, inače, imaju najveću istorijsku odgovornost za klimatske promene, plate za emisije gasova staklene bašte, piše CNBC.

Takozvani fond za „gubitak i štetu“ osnovan je na godišnjem klimatskom samitu Ujedinjenih nacija prošle godine. Revolucionarni sporazum nastoji da nadoknadi gubitak zemljama sa niskim prihodima, jer ljudima postaje sve teže da žive bezbedno na planeti koja se zagreva.

Ostaje, međutim, nejasno koliko će tačno bogatije zemlje uplatiti u fond. Klimatske reparacije su pitanje koje izaziva velike podele i smatra se fundamentalnim pitanjem klimatske pravde.

„SAD građani već ‘plaćaju’ gubitke i štetu od klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom ispod toplotne kupole u ​​Teksasu, kao i u Njujorku od dima od šumskih požara u Kanadi!“ dodao je Keri.

Farhana Sultana, profesorka na odseku za geografiju i životnu sredinu Univerziteta Sirakuza u Njujorku, opisala je Kerijeve primedbe i stav Bele kuće o klimatskim reparacijama kao „sramotne“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...