Američka podrška savezniku na Bliskom istoku

SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za 20 milijardi dolara

Svet

14.8.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za 20 milijardi dolara SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za 20 milijardi dolara
SAD su u utorak odobrile prodaju borbenih aviona i druge vojne opreme Izraelu u vrednosti od 20 milijardi dolara, iako je Pentagon rekao da... SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za 20 milijardi dolara

SAD su u utorak odobrile prodaju borbenih aviona i druge vojne opreme Izraelu u vrednosti od 20 milijardi dolara, iako je Pentagon rekao da isporuke neće početi još godinama.

Dok traje desetomesečni rat u Pojasu Gaze, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) odobrio je prodaju aviona F-15 i opreme vredne oko 19 milijardi dolara, zajedno sa tenkovskim municijama u vrednosti od 774 miliona dolara, eksplozivnim minobacačkim granatama u vrednosti od preko 60 miliona dolara i vojnim vozilima vrednim 583 miliona dolara, navodi se u saopštenju Pentagona, prenosi Reuters.

Proizvodnja borbenih aviona F-15 kompanije Boeing trebalo bi da traje godinama, a isporuke se očekuju da počnu 2029. godine. Ostala oprema će početi da se isporučuje 2026. godine, prema navodima Pentagona. Jedan stručnjak je rekao da bi neke isporuke mogle početi i pre 2026. godine.

„Sjedinjene Američke Države su posvećene bezbednosti Izraela i od vitalnog je značaja za nacionalne interese SAD da pomognu Izraelu da razvije i održi snažnu i spremnu sposobnost za samoodbranu“, navodi se u saopštenju Pentagona. Izraelski ministar odbrane Joav Galant zahvalio je američkim zvaničnicima na pomoći Izraelu da održi „kvalitativnu vojnu prednost u regionu“ i na posvećenosti SAD bezbednosti Izraela.

SAD, najveći saveznik i dobavljač oružja Izraela, poslale su Izraelu više od 10.000 veoma destruktivnih bombi i hiljade raketa Hellfire od početka rata u Gazi u oktobru, rekli su američki zvaničnici u junu. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izneo je 31. maja predlog za prekid vatre u Gazi u tri faze. Međutim, to nije dalo rezultate. Vašington se suočava sa rastućom domaćom i međunarodnom kritikom zbog svoje vojne podrške Izraelu.

  • SHALIMAR

    14.8.2024 #1 Author

    Amerika samo da ima gde da proda oruzje,zakuva svuda pa im svaki rat majka..

    Odgovori

  • SENSEI

    15.8.2024 #2 Author

    Odlično, još samo i sa Ukrajinom da se dogovore, i sve ide po planu

    Odgovori

  • DOBRILA

    15.8.2024 #3 Author

    Kad li ce se sve to zavrsiti ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.