SAMOUBISTVO RUSKOG MILIJARDERA Smrt bogataša sa Forbsove liste

SvetVesti

7.5.2020 16:17 Autor: Vladimir Jokanović

SAMOUBISTVO RUSKOG MILIJARDERA Smrt bogataša sa Forbsove liste SAMOUBISTVO RUSKOG MILIJARDERA Smrt bogataša sa Forbsove liste
Ruski milijarder Dmitrij Bosov (52) izvršio je samoubistvo pištoljem u sredu 6. aprila u svojoj vikendici u selu Usovo u Podmoskovlju. Njegovo telo pored... SAMOUBISTVO RUSKOG MILIJARDERA Smrt bogataša sa Forbsove liste

Ruski milijarder Dmitrij Bosov (52) izvršio je samoubistvo pištoljem u sredu 6. aprila u svojoj vikendici u selu Usovo u Podmoskovlju. Njegovo telo pored kojeg je bilo oružje „Glock19“ pronašla je supruga, koja se zabrinula što nije odgovarao na njene telefonske pozive. Policijska istraga je u toku, a prema nezvaničnim medijskim informacijama, nije isključeno da je Bosov bio pod uticajem narkotika kada je sebi oduzeo život pucnjem u glavu, ali ni to da je na sebe digao ruku jer je zapao u prevelike dugove.

Bosov je bio osnivač, većinski vlasnik i predsednik Upravnog odbora kompanije „ALLTECH Group“. Ova kompanija posluje kao investiciona firma i bavi se poslovima sa naftom i gasom, ugljem i antracitom, kao i izgradnjom stambenih i poslovnih nekretnina. Od 2008. godine Bosov je bio na čelu borda supervizora u kompaniji „HC Sibir Novosibirsk“, najvećeg svetskog izvoznika uglja i antracita i glavnog proizvođača uglja za metalurgiju u Rusiji. Na ovogodišnjoj listi magazina „Forbes“, Bosov je bio rangiran na 86. mesto najbogatijih Rusa sa 1,1 milijardi dolara, prenele su „RIA Novosti“.

Njegov advokat Jevgenij Černusov izjavio je za televiziju „360“ da je Bosov nedavno imao sukob „sa glavnim saradnikom“ i ocenio da je zvanična verzija o samoubistvu sumnjiva, predlažući da se delo prekvalifikuje kao ubistvo ili navođenje na samoubistvo. Kako navodi specijalizovani ekonomski portal „Argumenti i fakti“, Bosov je nedavno otpustio svog poslovnog partnera zbog sumnje da ga je ovaj potkradao.

Jedan od njegovih bliskih saradnika, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je od početka godine bilo primetno da je Bosov „na ivici“. Osim čestih porodičnih skandala, potresali su ga krupni poslovni problemi. „Od početka godine počeo je da prenosi imovinu na sebe i da otpušta zaposlene, a umaju se sve pogoršalo. Svi su mislili da priprema imovinu za prodaju, ali novac koji mu je ponuđen za kompaniju Sibantracit nije bio dovoljan da pokrije njegove dugove“, naveo je pomenuti izvor za „AF“.

Bosov je bio suvlasnik u još nekoliko kompanija za proizvodnju uglja, uključujući „Vostok Ugol“. Početkom aprila Bosov je otpustio svog poslovnog partnera Aleksandra Isaeva iz te kompanije, koji je takođe i član upravnog odbora kompanije„Sibanantracit“. Isaev je zbog toga podneo tužbu protiv Bosova. Tužbu je podneo i partner iz Kalifornije Fransis Račopi (Francis Rachhoppi) zahtevajući 1,35 miliona dolara odšete. On se obratio sudu, jer su svi zaposleni u kompaniji „Genius Fund Group“, uključujući njega, otpušteni krajem marta. Pomenuta kompanija posluje na legalnom tržištu marihuane.

Bosov je 1991. diplomirao radioelektroniku i lasersku tehniku na moskovskom Univerzitetu Lomonosov. Odmah posle studija počeo je da se bavi biznisom, zauzimajući rukovodeća mesta u državnim kompanijama. Kompaniju „ALLTECH Group“ osnovao je 2000. godine sa kolegom sa studija, a njihova firma 2004. otkupila je 20 odsto akcija eenergetske kompanije „West Siberian Resources Ltd“.

Od 2008. bio je na čelu hokejaškog kluba „Sibir“, a amaterski je igrao hokej u istom timu sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Od 2015. godine razgranao je biznis u Indoneziji, gde je dobio licence za istraživanja nalazišta uglja, nikla, magnana i boksita. Pre dve godine objedinio je imovinu kompanija „ALLTECH Group“ i „Sibanantracit“.

Tagovi
RUSIJA

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.