Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u SAD

Sastanak Sija i Bajdena u San Francisku i dalje neizvestan

Svet

11.11.2023 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 7

Sastanak Sija i Bajdena u San Francisku i dalje neizvestan Sastanak Sija i Bajdena u San Francisku i dalje neizvestan
Samit političkih i poslovnih lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) održava se od 11. do 17. novembra u San Francisku, a najviši domet skupa moglo... Sastanak Sija i Bajdena u San Francisku i dalje neizvestan

Samit političkih i poslovnih lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) održava se od 11. do 17. novembra u San Francisku, a najviši domet skupa moglo bi da bude učešće kineskog predsednika Si Đinpinga, odnosno njegov sastanak sa američkim predsednikom Džo Bajdenom (Joe Biden).

Dolazak Sija još nije potvrđen, ali samit će okupiti više od 20 vodećih svetskih izvršnih direktora koji predstavljaju kompanije među kojima su Microsoft, Pfizer, Uber, Citibank, Fedex i ExxonMobil. Pomenute kompanije imaju duboke ekonomske interese u Azijsko-pacifičkom regionu, a posebno u Kini, prenosi Forbes.

Kina postavlja otprilike isto onoliko solarnih panela i vetroturbina koliko i ostatak sveta zajedno, pa je na putu da ispuni svoj cilj za proizvodnju čiste energije šest godina ranije, prema oceni Fitch Ratings. Solarni kapaciteti velikih kineskih komunalnih preduzeća više nego udvostručeni u poslednjih godinu dana.

Istovremeno, Kina gradi nove elektrane koje sagorevaju ugalj, tempom koji nadmašuje ostatak sveta. U tom smislu, učešće i obraćanje Sija na Samitu APEC ima značaj, ali takođe predstavlja zagonetku kako najbolje pomiriti posvećenost Kine negovanju zajedničke održive budućnosti, obezbeđivanju regionalne stabilnosti i promovisanju globalnog upravljanja.

U govoru na prošlogodišnjem samitu APEC, Si je istakao posvećenost Kine promovisanju zajedničke budućnosti u azijsko-pacifičkom regionu. Si je izneo osnovne strategije za postizanje tih ciljeva, uključujući davanje prioriteta razvoju usmerenom na ljude, unapređenje otvaranja na višem nivou, obezbeđivanje stabilnih industrijskih i lanaca snabdevanja i promovisanje ekonomskog unapređenja.

Foto: Pixabay.com

Kina, kao najveća zemlja u razvoju i istaknuta članica APEC, izrazila je spremnost da igra konstruktivnu ulogu u obezbeđivanju uspeha samita. Ovo je snažno naglasio kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, ističući posvećenost Kine ispunjavanju međunarodnih očekivanja i aktivnom doprinosu prosperitetu i razvoju regiona.

Kolaborativni duh koji je pokazala Kina jača važnost saradnje među nacijama unutar azijsko-pacifičkog regiona, služeći kao pokretačka snaga za održivi rast i zajedničke koristi. Međutim, dugotrajno odsustvo sastanka ili dijaloga između Sija i Bajdena, koje traje skoro godinu dana, značajno je doprinelo eskalaciji tenzija između dve zemlje.

Izgledi za njihov potencijalni sastanak tokom samita APEC pružaju izvesnu nadu za poboljšanje odnosa i korak ka stabilnosti. Takav dijalog ima ogroman značaj u rešavanju bilateralnih sporova, podsticanju boljeg razumevanja perspektiva obe zemlje i promovisanju klime saradnje i angažovanja umesto konfrontacije.

Sijev plan za sastanak sa Bajdenom je nepoznat, ali on će se obratiti korporativnim liderima koji prisustvuju samitu u pokušaju da odagna njihov pesimizam u pogledu ekonomskih izgleda Kine i zabrinutost zbog nedavnih „napada“ Pekinga na inostrane kompanije, uključujući Mintz Group i Bain & Company, prenosi Politico.

Si će svoje argumente izneti u sredu na večeri u organizaciji američko-kineskog poslovnog saveta i Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose. Očekuje se da će Si govoriti o prednostima Kine za američka preduzeća u vreme kada se Peking bori sa zabrinavajućim ekonomskim pokazateljima, uključujući povlačenje stranih direktnih investicija.

Peking i dalje upozorava da sastanak Sija i Bajdena nije siguran. Sijevi saradnici zabrinuti su da bi moglo doći do iznenađenja uoči posete, koje bi ih primoralo da ponovo „kalibriraju“ odnose, saopštio je Stejt Department koji očekuje da će potvrda stići u poslednji čas.

  • PAVLE-2005

    11.11.2023 #1 Author

    Dal Bajden zna sa kum se sastaje😳😳😳

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.11.2023 #2 Author

    I ako se sastanu nista se znacajno nece promeniti na bolje izmedju Amerike i Kine.

    Odgovori

  • HANA

    12.11.2023 #4 Author

    Nema od ovoga ništa.
    Bsjden samo figurira kao predsednik jedne vele-sile
    (marioneta).
    Velike igre….🤡

    Odgovori

  • MARA

    12.11.2023 #5 Author

    Verovatno da ne zna

    Odgovori

  • BLIZANAC

    12.11.2023 #6 Author

    Čisto sumnjam da će se sastati

    Odgovori

  • DUCA

    12.11.2023 #7 Author

    Videćemo da li će kineski predsednik Si doći na samit.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...