Kazna za krađu osam milijardi dolara kroz kriptovalute

Sem Bankman Frid osuđen na 25 godina zatvora

Svet

29.3.2024 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 4

Sem Bankman Frid osuđen na 25 godina zatvora Sem Bankman Frid osuđen na 25 godina zatvora
„Kralj prevara“ sa kriptovalutama Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) osuđen je na 25 godina zatvora zbog toga što je od klijenata ukrao osam milijardi... Sem Bankman Frid osuđen na 25 godina zatvora

„Kralj prevara“ sa kriptovalutama Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) osuđen je na 25 godina zatvora zbog toga što je od klijenata ukrao osam milijardi dolara kroz FTX firmu, koja je bavila trgovinom kripto valuta.

Pre nego što je pročitao kaznu, sudija je izjavio nakon što je Frida proglasio krivim po sedam optužbi za prevaru, zaveru i pranje novca u novembru 2023. godine da je on počinio „veoma težak zločin“, prenosi N1, pozivajući se na Guardian.

Kralj kriptovaluta“ je mladi tridesetogodišnjak, diplomac fizike na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), koji je pretvorio svoj mali startap, pokrenut 2019. godine, u drugu najveću svetsku berzu za razmenu kriptovaluta.

Sin dvoje akademika sa Stanforda se zatim lansira daleko izvan kripto univerzuma, donirajući američkim političkim kandidatima i ubeđujući slavne ličnosti poput legende američkog fudbala Toma Brejdija (Tom Brady) da reklamiraju FTX, uz veliku naknadu.

Nakon nekoliko riskantnih finansijskih ulaganja, Fridov tim počinje da koristi novac svojih klijenata bez njihovog znanja i pristanka za kupovinu nekretnina i donacije političarima. Početkom novembra 2022. godine mediji su otkrili da je značajan deo imovine ogranka njegove kompanije Alameda kupljen kriptovalutama koju je kreirao FTX, što je izazvalo kolaps te digitalne valute.

„Talentovani i ambiciozan kralj je poželeo da postane predsednik Sjedinjenih Država. Imao je aroganciju da pomisli da može počiniti prevaru i da se izvuče“, saopštio je tužilac. Frid se izjasnio nedužnim po svim tačkama optužnice. On se tokom saslušanja više puta izvinio klijentima i tvrdio da je FTX imao dovoljno sredstava da svima vrati novac kojim su poslovali na berzi.

Njegov advokat je izjavio da Frid nije „zli genije“ kakvim su ga prikazali mediji niti „pohlepni negativac“ kako je opisan tokom suđenja. „Sem je pionir u tom polju i nenasilni prestupnik“ kazao je advokat.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...