Zaobilaženje antiruskih sankcija preko Turske

Shell i Vitol trguju proizvodima od nafte iz Rusije?

Svet

20.2.2023 11:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Shell i Vitol trguju proizvodima od nafte iz Rusije? Shell i Vitol trguju proizvodima od nafte iz Rusije?
Kijev je optužio naftnu kompaniju Shell i trgovca energentima Vitol da koriste „rupe“ u režimu sankcija EU i kako bi uvozili ruske naftne proizvode... Shell i Vitol trguju proizvodima od nafte iz Rusije?

Kijev je optužio naftnu kompaniju Shell i trgovca energentima Vitol da koriste „rupe“ u režimu sankcija EU i kako bi uvozili ruske naftne proizvode u Evropu preko Turske.

Ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Oleg Ustenko pozvao je energetske kompanije da se obavežu na rok do kojeg će zaustaviti trgovinu „naftnim proizvodima ruskog porekla“, kako bi umanjili prihode Moskve i sposobnost da finansira rat u Ukrajini, prenosi Guardian.

EU sprovodi zabranu uvoza ruske sirove nafte preko mora od 5. decembra, istog dana kada su zemlje G7 ograničile cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu. Evropske zabrana proširena je 5. februara na rafinisane proizvode, kao što su dizel i mazut.

Rafinerije u Indiji i Turskoj povećale su svoj uvoz iz Rusije od početka rata i optužene su da obezbeđuju ulazak ruske nafte „na mala vrata“ i ponovni izvoz širom sveta. Neprofitna organizacija Global Witness, saopštila je da je kompanija Shell od 5. decembra uvezla više od 600.000 barela rafinisanih proizvoda u Holadniju iz turskih rafinerija za koje je poznato da uvoze rusku naftu.

Vitol, najveći nezavisni trgovac energijom u svetu, nabavio je 2,77 miliona barela iz turskih rafinerija u poslednjih godinu dana, za dalju isporuku u Letoniju, Kipar i Holandiju. Kompanija Vitol saopštila je u aprilu prošle godine da „namerava da prestane da trguje sirovom naftom i proizvodima ruskog porekla“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...