po paritetu kupovne moći

Smanjen udeo privreda G7 u globalnom BDP-u, BRICS postigao rekord u rastu

Svet

4.7.2024 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjen udeo privreda G7 u globalnom BDP-u, BRICS postigao rekord u rastu Smanjen udeo privreda G7 u globalnom BDP-u, BRICS postigao rekord u rastu
Udeo BRICS-a u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), po paritetu kupovne moći, dostigao je rekordnih 35,7 odsto, dok je udeo privreda G7 smanjen na... Smanjen udeo privreda G7 u globalnom BDP-u, BRICS postigao rekord u rastu

Udeo BRICS-a u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), po paritetu kupovne moći, dostigao je rekordnih 35,7 odsto, dok je udeo privreda G7 smanjen na 29 odsto, pokazuju podaci Svetske banke.

Udeo zemalja BRICS u svetskoj ekonomiji povećao se 0,6 odsto u toku prošle godine. Od osnivanja udruženja 2006. godine, njegov udeo u privredi povećan je 10,2 procentna poena.

Sa druge strane, udeo G7 na kraju prošle godine je bio 29 odsto što je najmanja vrednost u prethodnih 30 godina, prenos Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

G7 je izgubila 0,4 procentna poena u toku prošle godine, a od 2006. godine njen udeo je smanjen 9,7 procentnih poena.

Ostale države su, pokazuju rezultati za prošlu godinu, činile 35,3 odsto globalne proizvodnje, dok je njihov udeo, uglavnom, stabilan od 1990. godine.

BRICS objedinjuje deset zemalja – Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu, Južnu Afriku, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate – navode ekonomski portali.

Grupu sedam čine Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.