međunarodni svaez trenutno obuhvata tržište od 3,6 milijardi ljudi

Šri Lanka želi u BRICS

SvetVesti

25.4.2024 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šri Lanka želi u BRICS Šri Lanka želi u BRICS
Šri Lanka planira da se pridruži bloku zemalja BRICS u bliskoj budućnosti, saopštila je ambasadorka te zemlje u Moskvi, Janita Lijanage. „Razgovori su vođeni... Šri Lanka želi u BRICS

Šri Lanka planira da se pridruži bloku zemalja BRICS u bliskoj budućnosti, saopštila je ambasadorka te zemlje u Moskvi, Janita Lijanage.

„Razgovori su vođeni i zaista postoji želja da u bliskoj budućnosti uđemo u BRICS+, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbednost i još mnogo toga“, rekla je Lijange novinarima, prenosi Mina.

Prema njenim rečima, na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, koja se održava u Sankt Peterburgu, o ovom pitanju raspravljaju dve delegacije Šri Lanke, predvođene prvim zamenikom ministra odbrane i predsednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbednost u parlamentu, javlja agencija RIA novosti.

Kako podseća ruska agencija, BRICS je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali se od ove godine broj članica asocijacije udvostručio i punopravne članice su postale Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija.

BRICS sada objedinjuje deset zemalja sa populacijom od 3,6 milijardi ljudi, a ove države proizvode više od 40 odsto svetske nafte i oko četvrtine svetskog izvoza robe.

Tagovi
SVET VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...