Agroindustrija u Rusiji obara rekorde

Putin podržao stvaranje berze žitarica zemalja BRICS

SvetVesti

6.3.2024 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 5

Putin podržao stvaranje berze žitarica zemalja BRICS Putin podržao stvaranje berze žitarica zemalja BRICS
Izvoz žitarica iz Rusije u poljoprivrednoj sezoni 2023/24 mogao bi da poraste na 65 miliona tona, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku... Putin podržao stvaranje berze žitarica zemalja BRICS

Izvoz žitarica iz Rusije u poljoprivrednoj sezoni 2023/24 mogao bi da poraste na 65 miliona tona, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima poljoprivredne industrije u Stavropolju. Putin je podržao ideju o stvaranju berze žitarica zemalja BRICS.

Prema rečima ruskog predsednika, ruski izvoz žitarica u prošlom periodu jul-jun iznosio je 60 miliona tona, a sada se očekuje 65 miliona tona, ističući da je za tako veliki obim izvoza neophodna logistika, prenosi Komersant. Ukupna prošlogodišnja žetva u Rusiji iznosila je oko 158 miliona tona.

Putin je podržao predlog Unije izvoznika o stvaranju žitne berze BRICS. „Vaša ideja je veoma dobra, a budući da u našoj asocijaciji BRICS postoje zemlje koje proizvode i kupuju žitarice, mislim da će moje kolege biti zainteresovane za ovo. Na vaš predlog, svakako ćemo raditi na tome sa našim partnerima“, rekao je Putin.

Najveći uvoznici ruske pšenice, sa oko 40 odsto izvoza, poslednjih godina su Egipat i Turska. Egipat je 80 odsto žitarica uvozio iz Rusije, ali i Ukrajine. Turska ga prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Iran i Sirija su, takođe, veliki kupci.

Prema Ruskoj uniji žitarica, izvoz pšenice je dostigao mesečni rekord svih vremena od 5,8 miliona tona u septembru 2023. godine. Ukupan izvoz u prvom kvartalu sezone 2023/24. (počinje u julu 2023. i traje do kraja juna 2024. godine) bio je 59 odsto veći nego u prethodnom.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Rusija je u 2023. godini izvezla poljoprivredne proizvode u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi dolara, od čega je najveći deo došao od izvoza žitarica. U 2022. godini, ruski poljoprivredni izvoz iznosio je 41,6 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...