Sedimentacija ugrožava snabdevanje vodom i proizvodnju struje

Smanjuju se kapaciteti brana širom sveta

LifestyleSvet

13.1.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Smanjuju se kapaciteti brana širom sveta Smanjuju se kapaciteti brana širom sveta
Sedimentacija bi do 2050. godine mogla dovesti do smanjenja kapaciteta gotovo 50.000 velikih brana širom sveta za četvrtinu i ugroziti snabdevanje vodom i energijom,... Smanjuju se kapaciteti brana širom sveta

Sedimentacija bi do 2050. godine mogla dovesti do smanjenja kapaciteta gotovo 50.000 velikih brana širom sveta za četvrtinu i ugroziti snabdevanje vodom i energijom, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih nacija, a objavio SeeBiz.

Stručnjaci UN prikupili su podatke o više od 47.000 hidroelektrana u 150 zemalja i utvrdili da su njihovi kapaciteti već 16 odsto manji nego što su bili u početnoj fazi rada, a do 2050. smanjiće se za 22,4 odsto, na 4.655 milijardi kubika vode.

Najveći gubitak kapaciteta preti SAD, od gotovo 34 odsto, a slede Brazil, koji bi mogao izgubiti 23 odsto kapaciteta, kao i Indija i Kina s procenjenim gubitkom od 26 odnosno 20 odsto kapaciteta.

Pregrađivanje prirodnog toka reke izaziva taloženje mulja u akumulacijama, što može oštetiti turbine i prekinuti proizvodnju struje, ukazali su iz UN, i upozorili da ono u isto vreme povećava rizik od poplava u uzvodnom delu rečnog toka, kao i da škodi staništima u nizvodnom delu.

Kritičari već dugo upozoravaju da su dugoročni društveni i ekološki troškovi velikih brana daleko veći od njihove energetske iskoristivosti.

„Rekao bih da bi trebalo da postavimo pitanje koje su alternative branama, uključujući i proizvodnju električne energije, s obzirom na to da one polako izlaze iz upotrebe“, rekao je direktor Instituta UN za vodu, okoliš i zdravlje i jedan od autora studije Vladimir Smaktin.

  • Tina

    14.1.2023 #1 Author

    To je verovatno zbog klimatski promena. Nestasice vode ce sigurno I biti

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #2 Author

    Najmanje se bave klimatskim promenama,a kad krene onda nema zaustavljanja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...