Uspostavljena Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije (ADEX)

Slovenački i srpski operatori osnovali prvu regionalnu berzu struje

BerzaEURegionSrbija

27.12.2022 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Slovenački i srpski operatori osnovali prvu regionalnu berzu struje Slovenački i srpski operatori osnovali prvu regionalnu berzu struje
Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali su regionalnu berzu električne energije (ADEX) koja će ponuditi usluge spot trgovine električnom energijom u dve... Slovenački i srpski operatori osnovali prvu regionalnu berzu struje

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali su regionalnu berzu električne energije (ADEX) koja će ponuditi usluge spot trgovine električnom energijom u dve zemlje sa ambicijom da poslovanje prošire i na ostatak centralne i jugoistočne Evrope (CIE).

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije, ADEX, prva regionalna berza električne energije za CIE, zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u Ljubljani, formalnim potpisivanjem osnivača operatora prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), operatora prenosnog sistema u Srbiji, Elektromereže Srbije (EMS) i Evropske berze električne energije (EPEX spot), saopšteno je u utorak, a prenela je agencija Beta.

ADEX je nastao korporativnim spajanjem slovenačke berze struje BSP Southpool-a i berze struje u Srbiji (SEEPEX), sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

Novoosnovani ADEX će, kako je navedeno, ponuditi harmonizovane i jedinstvene (one-stop-shop) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima CIE.

Glavni izvršni direktor ELES-a Aleksander Mervar ocenio je da osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza BSP postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru.

Električar
Foto: Unsplash.com

„Ponosan sam što je operator prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), kao 100 odsto vlasnik BSP-a, uspeo da, zajedno sa svojim strateškim partnerima realizuje ovaj izuzetni cilj, a što ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije“, rekao je Mervar.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da će nova berza dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu „zelenu tranziciju“.

Najvažniji kratkoročni ciljevi ADEX-a, kako je navedeno, vezani su za uspostavljanje unutardnevnog tržišta u Srbiji, kao i za što skorije spajanje srpskog dan-unapred tržišta sa jedinstvenim panevropskim dan-unapred tržištem (SDAC).

„Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u CIE. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije“, rekao je glavni izvršni direktor EPEX spota Ralf Danielski.

Izvršni direktor BSP Southpool Anže Predovnik ocenio je da je došlo vreme da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije.

„Spajanje BSP-a i SEEPEX-a postavlja temelj za formiranje snažne regionalne berze električne energije. Sa daljim rastom ADEX-a, zajedno ćemo izgraditi celovito i jako regionalno tržište. Otuda, ADEX vidimo kao dugo očekivani odgovor na potrebu integracije postojećih lokalnih, zasebnih tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište“, rekao je Predovnik.

Izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović rekao je da je SEEPEX, delujući proteklih godina kao jedina operativna berza električne energije u regionu WB6, „već postao pouzdano regionalno tržište od poverenja za sve članove, a inovativni ADEX kontekst obezbediće značajnu dodatnu vrednost, ne samo srpskom i slovenačkom spot tržištu električne energije, već i celokupnom poslovnom i investicionom ambijentu u tom delu Evrope“.

  • SUNCOKRET

    27.12.2022 #1 Author

    Lepo je udruživati se za poslovanje u trgovini električnom energijom koja je trenutno najtrazenija roba. Svakako svako udruživanje mora da donese obostranu korist da bi se realizovalo.

    Odgovori

  • Dunja5

    27.12.2022 #2 Author

    Da, bitno je da postoji reciprocitet.

    Odgovori

  • Jovana24

    28.12.2022 #3 Author

    Bice interesantno videti pod kojim uslovima se odvija trgovina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...