Pravnim licima stižu ugovori o snabdevanju sa novom cenom

Privrednici: Poskupljenje struje očekivano, plaćamo loše upravljanje EPS-om

InfrastrukturaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

26.12.2022 12:17 Autor: Milica Rilak 6

Privrednici: Poskupljenje struje očekivano, plaćamo loše upravljanje EPS-om Privrednici: Poskupljenje struje očekivano, plaćamo loše upravljanje EPS-om
Privrednici će od 1. januara za struju plaćati 102,6 evra umesto 95 evra po megavat-času električne energije koju isporučuje Elektroprivreda Srbije, što je poskupljenje... Privrednici: Poskupljenje struje očekivano, plaćamo loše upravljanje EPS-om

Privrednici će od 1. januara za struju plaćati 102,6 evra umesto 95 evra po megavat-času električne energije koju isporučuje Elektroprivreda Srbije, što je poskupljenje u sličnom procentu koliko očekuje i građane od prvog dana nove godine, potvrdili su sagovornici Biznis.rs, koji su dobili nove ugovore o snabdevanju.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković smatra da je dobro da ovoga puta rast cene struje za privredu prati ritam poskupljenja za građane, dok predsednik poslovnog kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić ocenjuje da je to cena koja se plaća za loše upravljanje EPS-om.

Atanacković je u razgovoru za naš portal istakao da se radi o očekivanom i najavljivanom poskupljenju, kao i da je ta organizacija ranije tražila da struja za privredu poskupi onoliko koliko će poskupeti i građanima.

„Poskupljenje nikada nije dobra vest. Rast cene struje otežava poslovanje, ali ono što je u novim ugovorima o snabdevanju je u skladu sa našim zahtevima. Obično se dešavalo da građanima poskupi manje nego privredi, dok privreda inače više plaća druge komunalne stavke, poput vode“, kaže Atanacković.

Zoran Drakulić, sa druge strane, smatra da je cena struje ogromna, s obzirom na to da EPS čak 70 odsto električne energije proizvodi iz uglja.

„Ovo je cena koju plaćamo za loš menadžment EPS-a, jer naša proizvodna cena ne može biti viša od 35 evra po megavat-času, imajući u vidu kako se struja proizvodi“, ocenio je za Biznis.rs.

Drakulić je, međutim, otišao korak dalje od brojnih drugih privrednika u pokušaju da ublaži efekat poskupljenja struje na sopstvenu proizvodnju.

„Kada je reč o fabrici peleta moje kompanije Bio Energy Point, ugradili smo solarne panele snage 2,9 megavata. Sve krovove u fabrici prekrili smo panelima i oni su pušteni u rad. Planiramo u maju ili junu da instaliramo i dodatne panele snage 3,8 megavata“, kaže Drakulić.

Procenjuje, takođe, da će se investicija u solarne panele isplatiti za nešto manje od četiri godine, imajući u vidu aktuelnu cenu struje, a dobijenu energiju koristiće isključivo za potrebe sopstvene proizvodnje.

Atanacković međutim, ukazuje da ne mogu svi privrednici brzo da se preorijentišu na korišćenje alternativnih izvora energije, niti da energent koji koriste zamene jeftinijim.

„Ako neko može da zameni struju gasom, on će to učiniti, ali to ne važi za mašine koje isključivo koriste struju. Tako će se poskupljenje struje svakako preliti na poskupljenje robe i usluga, dokle dopusti tržište. Ukoliko tržište ne može da istrpi poskupljenje, proizvođač ide u gubitak, pa dokle izdrži“, rekao je Atanacković.

  • MIŠKOVIĆ

    26.12.2022 #1 Author

    Ovo ce po dzepu osetiti krajnji potrosač. Najvise placaju krajnji kupci, koji najmanje imaju

    Odgovori

  • Anna

    26.12.2022 #2 Author

    Svakako plaćamo za loše rukovođenje EPS-om, kao i za inertnost da bilo šta učinimo po pitanju podizanja vetroelektrana.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.12.2022 #3 Author

    Svi mi placamo zbog loseg rukovedjenja u Eps-u,znaci da oni mogu kako oni hoce a mi placamo njihov los rad…

    Odgovori

  • Coka13

    27.12.2022 #4 Author

    Plaćamo mi štošta zbog lošeg rukovođenja. Nije nam ovo jedino.

    Odgovori

  • džon meklejn

    27.12.2022 #5 Author

    NBS ima 2300 radnika… švedska švajcarska i danska imaju ukupno 2100… znači nije samo EPs.. tako je svuda…. to je plan…

    Odgovori

  • LEKI

    28.12.2022 #6 Author

    Ovo ce najteže pasti najugroženijima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...