Cena energenata u fokusu novog aranžmana

Da li će poskupeti struja i gas u dogovoru sa MMF-om?

AnalizaIzdvajamoSrbijaSvet

23.12.2022 13:25 Autor: Milica Rilak 19

Da li će poskupeti struja i gas u dogovoru sa MMF-om? Da li će poskupeti struja i gas u dogovoru sa MMF-om?
U dokumentima koji prate odluku o odobrenju novog aranžmana sa Srbijom, a koje je Međunarodni monetarni fond objavio na svom portalu, vidi se da... Da li će poskupeti struja i gas u dogovoru sa MMF-om?

U dokumentima koji prate odluku o odobrenju novog aranžmana sa Srbijom, a koje je Međunarodni monetarni fond objavio na svom portalu, vidi se da je, osim poskupljenja struje i gasa u januaru, dogovoren još jedan rast cene struje za osam odsto u maju 2023. godine, kao i poskupljenje gasa za po 10 odsto u maju i novembru sledeće, ali i maju 2024. godine.

I dok ekonomisti smatraju da je poskupljenje struje dobar, ali ne i dovoljan korak ka oporavku domaćih energetskih kompanija, resorna ministarka Dubravka Đedović kaže da je „MMF važan partner, ali da Vlada Srbije ima sopstveni plan“ u vezi sa poskupljenjem.

Na portalu MMF-a, u dokumentu koji se bavi sektorskim politikama u vezi sa novim aranžmanom, objavljeno je da će dalji rast cena struje i gasa biti postepen za domaćinstva kao i za privredu, kako bi se ograničili negativni društveni i ekonomski uticaji, dok će najugroženijima biti obezbeđena ciljana budžetska podrška.

„Potrebna prilagođavanja tarife biće ponovo procenjena tokom kontrolnih misija ili ranije, ako cene gasa porastu“, stoji u dokumentu MMF, u kome je potom navedeno da će, uz već najavljena povećanja cene struje od osam odsto i gasa od 11 odsto, uslediti i nova poskupljenja.

„Kada je reč o električnoj energiji, procenjuje se da je kombinovano prilagođavanje tarife za oko 15 procenata dovoljno za postizanje povrata troškova. Ovo će se postići kroz povećanje od osam odsto koje je na snazi od početka 2023. i za osam procenata od maja 2023. godine“, stoji u dokumentu MMF-a.

Milojko Arsić / Foto: Biznis.rs

„Što se tiče gasa, privremene kalkulacije (vođene terminskim tržišnim cenama) sugerišu da bi moglo da bude potrebno povećanje prosečnih cena među korisnicima za oko 45 odsto na srednji rok za postizanje potpunog povrata troškova. Poskupljenje od 11 odsto će biti na snazi od početka 2023. godine, a nakon toga sledi poskupljenje od 10 odsto od maja 2023. godine, kao i novembra 2023. i maja 2024. godine“, naveo je MMF.

Ta međunarodna institucija navela je i podatak da je Srbija za nabavku energenata od početka godine do septembra potrošila 4,3 milijarde evra, što je 7,2 odsto BDP-a i duplo veća suma nego u istom periodu prošle godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić za Biznis.rs ocenjuje da su takva povećanja cena struje i gasa potrebna, ali ne i dovoljna, kako bi se značajnije popravile finansijske performanse naših ključnih energetskih preduzeća, a posebno EPS-a.

„To znači da je EPS-u potrebno da obezbedi novac za otvaranje novih rudnika, za obnavljanje opreme i za investicije u nove kapacitete. Zato je potrebno povećati cenu struje, ali bi bilo neodgovorno i štetno za društvo kada bi se ti dodatni prihodi proćerdali ‘po partijskoj liniji’, jer su nova ulaganja u domaću energetiku neophodna“, rekao je Arsić.

Foto: Freepik.com

U pogledu cene gasa, a s obzirom na njeno kretanje na svetskom tržištu i činjenicu da ga Srbijagas naplaćuje korisnicima po nižoj ceni nego što ga nabavlja, Arsić ukazuje da tu razliku neko mora da pokrije.

„Ako to ne budu korisnici gasa, onda će razliku morati da pokriju poreski obveznici – dakle, pošto nemamo sopstvenu proizvodnju gasa već sve uvozimo, samo je pitanje da li će razliku pokriti oni koji ga troše ili svi mi kroz poreze“, istakao je za Biznis.rs.

Zaključio je da je tokom godine već dosta troškova prevaljeno na poreske obveznike, ali da to nije održiva ni poželjna strategija, i da se takva situacija mora razrešiti po principu „ko više troši, on više plaća“

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je, međutim, gostujući na RTS-u, izjavila da struja i gas ne moraju nužno da poskupe toliko koliko je navedeno u analizi mera i politika u okviru aranžmana.

„Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo na drugim osnovama u ovim javnim preduzećima, nećemo morati toliko da povećavamo cenu struje i gasa. To je proces koji pratimo, na kome radimo i koji ima više faktora, ali je ključno da građani i privreda što manje osete te povišice“, rekla je Đedović za RTS.

  • GOCA BG

    23.12.2022 #1 Author

    Poskupece sogurno,a koliko to cemo tek videti…

    Odgovori

    • CUPKA

      24.12.2022 #2 Author

      Mozemo se nadati da ce poskupljenje biti minimalno.

      Odgovori

  • CUPKA

    23.12.2022 #3 Author

    Vraticemo se u srednji vek… Zivecemo bez struje, jer sa nasim primanjima necemo moci istu platiti.

    Odgovori

    • Lelica

      25.12.2022 #4 Author

      Na kraju ce tako biti jer nece moci da se izdrzi vise.

      Odgovori

  • NATI29

    23.12.2022 #5 Author

    Vec dugo se pise o ovomd

    Odgovori

  • DUSICA

    24.12.2022 #6 Author

    Hoće sigurno,
    kao i sve ostalo što poskupljuje tako će i struja i gas.

    Odgovori

  • Anna

    24.12.2022 #8 Author

    Gledajući komentare može se zaključiti da će i struja i gas poskupeti po 50%, a pare iz MMF će volšebno završiti kod nekog partijskog člana. Čim nas ubeđuju da neće biti korupcije, sasvim je sigurno da su debelo korumpirani.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    24.12.2022 #9 Author

    Vučko, jutros najavio pojeftinjenje🤫

    Odgovori

  • BRANA19

    24.12.2022 #10 Author

    I te kako hoce , sve je otišlo gore.

    Odgovori

  • JANA

    24.12.2022 #11 Author

    Pa mozete po vasim racunima za grejanje da vidite da je poskupela ,to su neke mizerne cifre ali na kolicinu stanivnista ne izgleda bas tako ,svako dobro zelim

    Odgovori

  • FRUIT04

    25.12.2022 #12 Author

    Sve je ovo izborna kampanja, puskupljivce iz mesec u mesec toliko da Bude neprimetno.

    Odgovori

  • LELA

    25.12.2022 #13 Author

    Naravno da hoce ,to ne iznenađuje

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #14 Author

    Nazalost nismo ni svesni koliko nas jos ceka poskupljenja u narednom periodu a ide u tom pravcu da ce za sve greske politicara i kvazi strucnjaka ispastati gradjani kao i uvek.

    Odgovori

  • MALENA

    25.12.2022 #15 Author

    Kako ne, rade sve u interes gradjana

    Odgovori

  • MALENA

    25.12.2022 #16 Author

    Malo po malo najavljuju nova poskupljenja, zalosno

    Odgovori

  • Milovan94

    25.12.2022 #17 Author

    Poskupljenje energenata će sigurno biti a mislim da neće biti malo.

    Odgovori

  • SRDJAN

    25.12.2022 #18 Author

    Morace da poskupi nema druge.

    Odgovori

  • Jovana24

    28.12.2022 #19 Author

    Sta su jos naredili odande…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...