Elementi sporazuma sa MMF o ceni energenata

Stendbaj aranžman predviđa još tri poskupljenja struje i gasa

Srbija

23.12.2022 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Stendbaj aranžman predviđa još tri poskupljenja struje i gasa Stendbaj aranžman predviđa još tri poskupljenja struje i gasa
Međunarodni monetarni fond (MMF) od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, podigne još tri puta... Stendbaj aranžman predviđa još tri poskupljenja struje i gasa

Međunarodni monetarni fond (MMF) od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024. godine, objavio je N1 pozivajući se na dokument koji je objavio MMF, a odnosi se na nedavno odobreni dvogodišnji stendbaj aranžman.

„Sledeće povećanje cena energenata stupiće na snagu posle zime, nakon čega će uslediti dalja prilagođavanja. Investicije u proizvodnju električne energije trebalo bi da se prebace na obnovljive izvore energije, uz nove biznis planove i eventualno učešće privatnog sektora, dok bi za sprovođenje bio zadužen profesionalni stalni menadžment“ ukazao je MMF u saopštenju objavljenom posle odluke Izvršnog odbora o odobravanju 2,4 milijarde evra vrednog aranžmana sa Srbijom.

Poskupljenje gasa i električne energije je potrebno kako bi se na srednji rok omogućilo finansiranje punih troškova proizvodnje., obrazložio je MMF.

Ocenjeno je i da će postepeno poskupljivanje omogućiti lakše prilagođavanje novim cenama, s obzirom da su u Srbiji, kako se ističe – prihodi još uvek daleko ispod evropskog proseka.

Prvi korak je, ističe MMF, povećavanje prosečne cene gasa za 11 odsto od 1. januara 2023. godine.

„Nakon toga, sprovešćemo niz povećanja prosečne cene gasa za po 10 procenata koja na snagu stupaju 1. maja 2023, 1. novembra 2023. i 1. maja 2024. godine“, navodi se u dokumentu MMF čije delove citira N1.

Stendbaj aranžman, kako se ističe, podrazumeva klauzulu o konsultacijama, koje bi se održale u slučaju da tržišne cene gasa prelaze 250 evra po mWh, u proseku, tokom dvonedeljnog perioda. U tom slučaju bi se, kako se ističe, pokrenula diskusija kako bi se u slučaju potrebe pomoglo u suzbijanju rizika po budžet.

MMF predviđa i postepeno podizanje cena električne energije, istim tempom tokom perioda trajanja dvogodišnjeg aranžmana.

Prvi korak je već najavljeno poskupljenje struje za osam odsto za domaćinstva od 1.januara 2023. godine, dok je, kako navodi MMF, gornja granica za istovremeno poskupljenje struje za privredu takođe osam procenata.

Nakon toga će se primeniti niz povećanja prosečne cene električne energije za po osam procenata od 1. maja 2023. godine, 1. novembra 2023. i 1. maja 2024. godine, objavio je N1 uz napomenu da će se plan ovih povećanja cena razmatrati i tokom prve revizije stendbaj aražmana.

 • STRAHINJA

  24.12.2022 #1 Author

  Bice znaci jos minimum 3 posmupljenja u sledecoj godini, veselo….

  Odgovori

 • HEPO

  1.6.2023 #2 Author

  A mislio sam da je to nesto dobro

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...