dogovoren uvoz gasa iz Azerbejdžana

Đedović: Domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije

SrbijaVesti

23.12.2022 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Đedović: Domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije Đedović: Domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u petak da su domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije u odnosu na... Đedović: Domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u petak da su domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije u odnosu na isti mesec 2021. godine i da je dogovoren uvoz gasa iz Azerbejdžana.

Ona je za RTS rekla da je 40 odsto domaćinstava ostvarilo popust od 15 do 30 odsto, prenela je Beta.

„Domaćinstva su uštedela u novembru sedam odsto struje u odnosu na isti mesec prošle godine, a cilj je da se uštedi 15 odsto. Popust od 15 do 30 odsto ostvarilo je 40 odsto domaćinstava“, rekla je Đedović.

Dodala je da je dogovoreno da se jedna trećina gasa uveze iz Azerbejdžana, a da postoji mogućnost i za uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebno i da će se analizirati troškovi prenosa.

Azerbejdžan se, prema njenim rečima, dogovorio sa Evropskom unijom o izgradnji podzemnog kabla ispod Crnog mora, a Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dođe vreme.

Vlada je, prema njenim rečima, usvojila i „Mapu puta za podršku energetici Srbije“ koja će se realizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

„Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 miliona evra imati na raspolaganju početkom sledeće godine“, rekla je ministarka Đedović.

EPS sada, prema njenim rečima, „blago“ izvozi struju jer je „situacija dobra zbog dobrih hidrokapaciteta“.

U novembru je, prema njenim rečima, 1,32 miliona domaćinstava uspelo da smanji potrošnju struje, a da se za privredu čekaju finalni rezultati o uštedi.

„Zaista je odziv dobar i privreda i građani ozbiljno su shvatili poziv da se štedi. Od kompanija najviše je uštedeo Zijin“, rekla je Đedović.

Cilj je, kako je rekla da se zaštite najsiromašniji, a da EPS posluje tržišno, a to znači i tržišne cene.

Istakla je da je Međunarodni monetarni fond (MMF), koji predlaže novo poskupljenje struje, važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da vlada ima svoj plan.

„Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, ima više faktora koji utiču na to“, rekla je ona.

 • STRAHINJA

  24.12.2022 #1 Author

  Nisu ustedela, nego su uskracena za placeno grejanje…

  Odgovori

 • TATJANA

  25.12.2022 #2 Author

  O kakvoj uštedi se ovde prica

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...