razgovori ministara energetike u bakuu

Đedović: Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom

InfrastrukturaSrbijaVesti

21.12.2022 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đedović: Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom Đedović: Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom
Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom, izjavila je u sredu ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je... Đedović: Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom

Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom, izjavila je u sredu ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je tokom radne posete Bakuu razgovarala sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim, ministrom ekonomije Mihailom Džabarovim, predstavnicima kompanije Socar i predsednikom kompanije Azerenrji Babom Rzajevim.

Ti razgovori, kako je istakla Đedović, značajni su za sprovođenje planova Srbije za diverzifikaciju izvora snabdevanja energentima i povećanje energetske nezavisnosti.

„Srbija i Azerbejdžan imaju stratešku saradnju zahvaljujući prijateljskim odnosima naša dva predsednika. Stub te saradnje je energetika“, kazala je ministarka.

Dodala je da je sa Šahbazovim razgovarala o količinama gasa koje može Srbija da dopremi iz Azerbejdžana završetkom izgradnje interkonektora Bugarska Srbija, naredne godine.

„U budućnosti možemo očekivati i do trećine naših potreba za gasom upravo iz Azerbejdžana. Na sastancima je bilo reči i o planovima za izgradnju novog gasnog postrojenja u našoj zemlji. To su izuzetno važne teme jer nam omogućuju diverzifikaciju izvora snabdevanja i veći stepen energetske nezavisnosti u ovim neizvesnim vremenima“, naglasila je Đedović.

U fokusu posete bila je i saradnja u oblasti električne energije i planirana gradnja podvodnog kabla ispod Crnog mora, za čiju je izgradnju nedavno potpisan sporazum između vlada Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske.

„Azerbejdžan će tim kablom godišnje Evropskoj uniji isporučivati značajne količine električne energije. Кada se projekat bude realizovao biće od koristi i za Srbiju“, rekla je Đedović.

Ona je istakla da Srbija zahvaljujući dobrom radu hidrokapaciteta i povoljnijim vremenskim prilikama, u decembru, do sada nije uvozila električnu energiju, ali je važno da se nastavi sa dobrim planiranjem i radom na obezbeđivanju dodatnih količina energenata.

Đedović boravi u poseti Azerbejdžanu u okviru radne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji.

 • TATJANA

  22.12.2022 #1 Author

  To bi bile odlične količine i mi se moramo obezbediti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.