ova zemlja snabdeva evropu kroz dva gasovoda

Izvoz gasa iz Alžira dostigao rekordan nivo u 2022. godini

InfrastrukturaSvetVesti

16.12.2022 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz gasa iz Alžira dostigao rekordan nivo u 2022. godini Izvoz gasa iz Alžira dostigao rekordan nivo u 2022. godini
Alžirski izvoz gasa dostigao je rekordnih 56 milijardi kubnih metara 2022. godine, rekao je vladin zvaničnik. Miloud Medželed (Miloud Medjelled), generalni direktor za predviđanja... Izvoz gasa iz Alžira dostigao rekordan nivo u 2022. godini

Alžirski izvoz gasa dostigao je rekordnih 56 milijardi kubnih metara 2022. godine, rekao je vladin zvaničnik.

Miloud Medželed (Miloud Medjelled), generalni direktor za predviđanja u Ministarstvu energetike, rekao je u četvrtak državnom radiju da će izvoz gasa verovatno porasti u narednoj godini, prenosi Anadolu Agency.

Medželed je istakao da vlasti nastoje da racionalizuju potrošnju gasa namenjenog za proizvodnju električne energije, pokušavajući da iskoriste visoke svetske cene gasa.

Alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune (Abdelmadjid Tebboune) pozvao je u utorak nacionalnu kompaniju za ugljovodonike svoje zemlje, Sonatrach, da udvostruči proizvodnju gasa kako bi dostigla 100 milijardi kubnih metara izvoza godišnje 2023. godine.

„Zemlja proizvodi 102 milijarde kubnih metara gasa godišnje, od čega polovinu troši lokalno tržište. Nadam se da će 2023. godine Sonatrach dostići izvoz od 100 milijardi kubnih metara“.

Ukupna alžirska proizvodnja iznosi 130 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prema podacima Sonatracha, od čega se više od 50 milijardi izvozi.

Svetska potražnja za prirodnim gasom beleži brzi rast tokom tekuće godine, posebno od strane Evropske unije, koja traži alternative ruskim izvorima energije.

Sonatrach je proteklih meseci potpisao ugovore za isporuku dodatnih količina gasa Italiji, u iznosu od devet milijardi kubnih metara godišnje, pored toga što je prvi put od 2012. godine isporučio Sloveniji 300 miliona kubnih metara gasa.

Alžir snabdeva Evropu gasom kroz dva gasovoda – prvi Transmed-Enrico Mattei, koji stiže do Italije preko Mediterana, a drugi Medgaz, koji prolazi direktno od alžirske severozapadne obale do Almerije u južnoj Španiji.

Tagovi
GAS IZVOZ VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...