Isporuke tečnog prirodnog gasa na Starom kontinentu dostigle rekordne nivoe

Evropa će u 2023. godini biti primorana da uveze velike količine TPG

EUVesti

8.12.2022 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropa će u 2023. godini biti primorana da uveze velike količine TPG Evropa će u 2023. godini biti primorana da uveze velike količine TPG
Evropa će morati sledeće godine da uveze velike količine tečnog prirodnog gasa (TPG) kako bi nadoknadila gubitke zbog zabrane uvoza iz Rusije, navodi kompanija... Evropa će u 2023. godini biti primorana da uveze velike količine TPG

Evropa će morati sledeće godine da uveze velike količine tečnog prirodnog gasa (TPG) kako bi nadoknadila gubitke zbog zabrane uvoza iz Rusije, navodi kompanija Trafigura Group, specijalizovane za trgovinu dobrima.

Kako bi došla do TPG iz drugih regiona, Evropa će morati da plaća gas po višim cenama, navode iz kompanije Trafigura. Osiguravanje zaliha će biti problematično i nakon naredne zime, piše Bloomberg.

“Očekujemo da će tržište gasa i TPG ostati nestabilno”, kažu iz kompanije Trafigura. Kako kažu, Evropa će u 2023. godini morati da uveze velike količine TPG kako bi nadoknadila ono što je izgubila sankcionisanjem Rusije.

Uvoz TPG je već dostigao rekordno visoke nivoe. Nedostatak koji je nastao nakon što je Rusija ograničila svoje isporuke gasa nadoknađen je uvozom TPG iz Sjedinjenih Američkih država, a u toku naredne godine planira se otvaranje više uvoznih terminala širom Evrope.

Dve trećine ukupnih isporuka tečnog prirodnog gasa iz SAD ove godine će biti uvezeno u Evropu, a ta količina bi bila i veća da nema ograničenja na uvoznim terminalima.

Kada je u pitanju LNG, Trafigura je u 2022. godini trgovala sa količinom koja je ekvivalentna 13 miliona metričkih tona nafte, dok je prošle godine ta količina bila jednaka 14 miliona tona. Količine prirodnog gasa neznatno su se promenile, odnosno iznosile su 23,7 miliona tona. 

Likvidnost na fizičkim i finansijskim tržištima je pala nakon što su berze koje trguju fjučersima i kliring brokeri promenili uslove za marže, čime je značajno povećana cena prevoza tereta, rekli su iz kompanije Trafigura. Eksplozija u terminalu za utovar Freeport LNG u SAD, takođe je umanjila količinu prirodnog tečnog gasa i fleksibilnost portfolija kompanije Trafigura. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...