Razgovori Ankare i Moskve o energetskoj saradnji

Turska traži popust na ruski gas

SvetVesti

8.12.2022 09:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turska traži popust na ruski gas Turska traži popust na ruski gas
Turska će ugostiti rusku delegaciju u petak u Ankari na razgovorima u cilju traženja popusta od više od 25 odsto na cenu uvoza gasa... Turska traži popust na ruski gas

Turska će ugostiti rusku delegaciju u petak u Ankari na razgovorima u cilju traženja popusta od više od 25 odsto na cenu uvoza gasa iz Rusije, naveli su neimenovani turski zvaničnici.

Dogovor sa Rusijom mogao bi da ublaži pritisak na liru, jednu od najlošijih svetskih valuta, i da pomogne turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da izbegne povećanje cena energenata uoči izbora sledeće godine, prenosi Bloomberg.

Turska želi da se popust odnosi na uplate u 2023. godini, kao i retrospektivno na neke prethodne. Ukoliko Turska ne bude mogla da obezbedi željeni popust, onda će tražiti odlaganje plaćanja po mogućnosti do 2024. godine, naveli su zvaničnici bez detaljnog objašnjenja.

Rusija je prošle godine isporučila Turskoj nešto manje od polovine od 59 milijardi kubnih metara gasa. Erdogan je rekao da bi ukupan račun Turske za energiju u 2022. godini mogao da dostigne 100 milijardi dolara, dvostruko više nego prošle godine.

Ekonomske i energetske veze Turske sa Rusijom jačaju dok Erdogan pažljivo održava uravnoteženu poziciju u pogledu rata u Ukrajini. Erdogan je podržao predlog Moskve da izgrade novo gasno čvorište u Turskoj za isporuku gasa Evropi, ali su u Briselu odbacili tu ideju, optužujući Rusiju da koristi svoje zalihe energije kao oružje.

Rusija traži nova tržišta nakon što je prekinula snabdevanje većeg dela zapadne Evrope, nekadašnjeg glavnog kupca. Turska je takođe zatražila od ruske državne kompanije Rosatom, koja gradi nuklearnu elektranu vrednu 20 milijardi dolara na turskoj obali Sredozemnog mora, da izgradi još jednu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...