Ankara i Moskva podstiču trgovinu u nacionalnim valutama

Turska prelazi na plaćanje ruskog gasa u rubljama

Svet

9.11.2022 10:12 Autor: Vladimir Jokanović 2

Turska prelazi na plaćanje ruskog gasa u rubljama Turska prelazi na plaćanje ruskog gasa u rubljama
Turska je počela da plaća deo svog prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, izjavio je turski ministar energetike Fatih Donmez. On je rekao da... Turska prelazi na plaćanje ruskog gasa u rubljama

Turska je počela da plaća deo svog prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, izjavio je turski ministar energetike Fatih Donmez. On je rekao da će se u narednim mesecima povećati udeo plaćanja u lokalnoj valuti u trgovini energentima sa Rusijom.

Rusija je od uvođenja sankcija zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini proširila praksu plaćanja njenih energenata u rubljama kako bi ojačala nacionalnu valutu. Podsetimo, većina međunarodnih energetskih ugovora predviđa plaćanja u dolarima ili evrima, prenosi Reuters.

Turska takođe pokušava da podstakne trgovinu koristeći liru, čija vrednost je u padu usled nesvakidašnje monetarne politike. Ankara i Moskva u septembru su postigle dogovor da otpočnu plaćanja isporuka ruskog prirodnog gasa u rubljama.

Donmez je naveo da će Ankara do kraja tekuće godine izraditi mapu puta za projekat izgradnje čvorišta za prirodni gas u Turskoj, prema predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Turski ministar nagovestio je da će njegova zemlja organizovati međunarodnu konferenciju za dobavljače i kupce.

Putin je prošlog meseca predložio da Turska bude baza za snabdevanje gasom, kao alternativni put, nakon što su gasovodi Severni tok 1 i 2 kroz Baltičko more oštećeni u eksplozijama. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se slaže sa tom idejom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...