Vlada Srbije Uredbom reguliše tržište plavog energenta

Cena gasa može da raste najviše 11 odsto

InfrastrukturaSrbija

16.12.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena gasa može da raste najviše 11 odsto Cena gasa može da raste najviše 11 odsto
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u... Cena gasa može da raste najviše 11 odsto

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, što će za posledicu imati povećanje cene prirodnog gasa u iznosu od 11 odsto.

„To će uticati na krajnje potrošače čija će nabavna cena ovog energenta biti uvećana najviše do tog iznosa“, ističu iz Vlade Srbije.

Cilj uredbe je, kako se navodi, otklanjanje posledica skoka cene gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo korišćenje.

Podsetimo, cena kilovat-časa (kWh) gasa za domaćinstva, koji Srbijagas trenutno obračunava po ceni od 3,42 dinara, bez poreza, od januara će porasti na 3,79 dinara, što je rast cene za 10,82 procenta, stoji u cenovniku Srbijagasa.

Takođe, iz Srbijagasa su obavestili potrošače da će od 1. januara 2023. godine doći do povećanja cene prirodnog gasa za javno snabdevanje u proseku za 11 odsto (bez PDV-a).

„Povećanje se odnosi na tarifu ‘energent’, a tarife ‘kapacitet’ i ‘naknada po mestu isporuke’ ostaju na istom nivou“, saopšteno je iz Srbijagasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...