Premijerka Ana Brnabić o poskupljenjima za domaćinstva i privredu

Rast cena struje i gasa neće biti dvocifren

Srbija

14.11.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast cena struje i gasa neće biti dvocifren Rast cena struje i gasa neće biti dvocifren
Premijerka Ana Brnabić izjavila je gostujući na TV Prva da poskupljenje struje i gasa, ukoliko bude moralo da dođe do toga, „neće biti dvocifreno“... Rast cena struje i gasa neće biti dvocifren

Premijerka Ana Brnabić izjavila je gostujući na TV Prva da poskupljenje struje i gasa, ukoliko bude moralo da dođe do toga, „neće biti dvocifreno“ i da će uvek biti takvo da se ne ide iznad kupovne moći građana.

Prema njenim rečima i u slučaju poskupljenja struja će biti najjeftinija u regionu, prenela je agencija Beta.

Tokom prošle nedelje spekulisalo se o poskupljenju struje i gasa, pa su tako Večernje novosti objavile da će struja za domaćinstva i privredu najverovatnije porasti do 10 odsto već na februarskom računu.

Prema njihovim saznanjima, preduzeća će struju umesto sadašnjih 95 evra, plaćati 105 evra po megavat-času, dok bi računi za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-časova mesečno, u februaru bili uvećani za oko 370 dinara.

Građani megavat-čas struje, bez taksa i mrežarine, plaćaju oko 41 evro, dok preduzeća plaćaju oko 95 evra.

Potrošači u Srbiji su ovog oktobra, prema podacima Elektrodistribucije Srbije (EDS), potrošili 14,34 odsto manje struje nego istog meseca 2021. godine.

Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu EDS-a, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...