za devet godina akcije banke izgubile 40 odsto vrednosti

Standard Chartered možda odvaja biznis investicionog bankarstva

SvetU fokusu

14.2.2024 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Standard Chartered možda odvaja biznis investicionog bankarstva Standard Chartered možda odvaja biznis investicionog bankarstva
Standard Chartered razmatra restrukturiranje svog institucionalnog bankarskog ogranka, jedinice u kojoj su smešteni investicioni bankari i trejderi kompanije, kao deo najnovijih napora glavnog izvršnog... Standard Chartered možda odvaja biznis investicionog bankarstva

Standard Chartered razmatra restrukturiranje svog institucionalnog bankarskog ogranka, jedinice u kojoj su smešteni investicioni bankari i trejderi kompanije, kao deo najnovijih napora glavnog izvršnog direktora Bila Vintersa (Bill Winters) da poboljša prinose ovog zajmodavca.

Razmatrano je više opcija, uključujući odvajanje svoje investicione banke od korporativnih i komercijalnih bankarskih operacija, piše Bloomberg pozivajući se na insajdere.

Taj potez bi mogao da dovede do otpuštanja većeg broja radnih mesta i jedna je od nekoliko mogućnosti koje se razmatraju, a konačne odluke još nisu donete.

Portparol Standard Chartereda odbio je da komentariše obe navode.

Rekonstrukcija bi bila najnoviji Vintersov napor da poboljša profitabilnost. Akcije banke su pod 62-godišnjim izvršnim direktorom izgubile oko 40 odsto vrednosti od nivoa iz 2015. godine, kada je stupio na tu funkciju.  

Banka, listirana na londonskoj berzi, poslednjih godina je bila preopterećena, delimično jer je bila prinuđena da izdvaja više u rezerve za servisiranje kredita vezanih za kineske komercijalne nekretnine. U poslednjim kvartalima, preduzela je mere da poveća svoj prinos na materijalni kapital iznad 11 odsto do kraja ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...