Dok traju pregovori o novom ugovoru

Šteta od štrajka američkih luka do pet milijardi dolara dnevno

Svet

1.10.2024 10:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Šteta od štrajka američkih luka do pet milijardi dolara dnevno Šteta od štrajka američkih luka do pet milijardi dolara dnevno
Luke na istočnoj i zalivskoj obali SAD zatvorene su nakon što su desetine hiljada lučkih radnika stupile u štrajk, prvi put u skoro pet... Šteta od štrajka američkih luka do pet milijardi dolara dnevno

Luke na istočnoj i zalivskoj obali SAD zatvorene su nakon što su desetine hiljada lučkih radnika stupile u štrajk, prvi put u skoro pet decenija. Radnici, članovi Međunarodnog udruženja lučkih radnika (ILA), napustili su radna mesta u velikim američkim lukama nakon što im je u utorak u ponoć istekao ugovor o radu.

Pregovori o novom ugovoru, koji obuhvata oko 25.000 radnika, zakočeni su mesecima zbog nesuglasica oko plata i automatizacije, prema navodima Američkog pomorskog saveza (USMX), koji predstavlja poslodavce, prenosi Financial Times.

„Spremni smo da se borimo koliko god bude potrebno, da štrajkujemo koliko god bude trajalo“, saopštio je sindikat ILA, zahtevajući da USMX „ispuni naše zahteve kako bi se štrajk okončao“. Trideset šest luka, koje se prostiru od Mejna do Teksasa, zajedno obrađuju četvrtinu međunarodne trgovine u SAD, vredne 3.000 milijardi dolara godišnje, prema analizi organizacije Conference Board.

Poslovna grupa je upozorila da će prekid rada „paralisati američku trgovinu“, zaustavljajući uvoz hrane, lekova, elektronike i odeće. Sindikat je naveo da će nastaviti s obradom vojne robe. Štrajk predstavlja najnoviji poremećaj u globalnim lancima snabdevanja, koji su već pogođeni sušom koja je ograničila saobraćaj kroz Panamski kanal i napadima Huti militanata u Jemenu, koji su naterali brodove da napuste Crveno more.

Analitičari banke JPMorgan procenjuju da bi štrajk mogao koštati američku ekonomiju do pet milijardi dolara dnevno, ali ne očekuju da će trajati duže od nedelju dana. Poslovni lideri tražili su više puta od predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da interveniše u ovom radnom sporu, upozoravajući da bi zatvaranje luka moglo uzdrmati ekonomiju samo pet nedelja pre predsedničkih izbora.

USMX je naveo da je povećao svoju ponudu za plate i zatražio produženje trenutnog ugovora. „Nadamo se da bi to moglo omogućiti da u potpunosti nastavimo kolektivno pregovaranje o preostalim pitanjima, u nastojanju da postignemo dogovor“, navela je grupa.

  • Milan

    2.10.2024 #1 Author

    Podrška za zaposlene u pristaništima u SAD. Evo prilike zaposlenima u Luci Beograd i ostalim firmama vezanim za rad na pristaništu stupe u štrajk solidarnosti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.