Nastavljeni protesti zbog strogih pandemijskih mera u Kini

Sukob demonstranata i policije u Guangdžou

Svet

30.11.2022 10:28 Autor: Vladimir Jokanović 2

Sukob demonstranata i policije u Guangdžou Sukob demonstranata i policije u Guangdžou
Demonstranti u velikom kineskom lučkom gradu Guangdžou sukobili su se sa policijom u utorak uveče, u poslednjem u nizu protesta zboh karantina i drugih... Sukob demonstranata i policije u Guangdžou

Demonstranti u velikom kineskom lučkom gradu Guangdžou sukobili su se sa policijom u utorak uveče, u poslednjem u nizu protesta zboh karantina i drugih strogih mera suzbijanja zaraze korona virusa. Protesti koji su eskalirali širom zemlje tokom vikenda nastavljeni su dok Kina beleži rekordan broj slučajeva zaraze virusom Covid-19.

Nezadovoljni građani sukobili su se sa policajcima u belim zaštitnim odelima prikazano je na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama. Takođe su prikazani snimci većeg broja policijskih formacija na ulicama, kao i policijskih vozila sa megafonima preko kojih se građani pozivaju da se raziđu.

U nekim od video snimaka vidi se kako demonstranti gađaju policajce tvrdim predmetima. Istovremeno, prikazano je i kako policija hapsi i odvodi grupu demonstrante sa lisicama na rukama i demonstranti koji pokušavaju da pobegnu od suzavca.

Novinska agencija Reuters potvrdila je da su video snimci nastali u jednom od okruga Guandžoua i da su nasilni nemiri u vezi sa protestima zbog vladinih mera protiv korona virusa, ali nije sasvim jasno kada su snimci nastali. U retkim scenama otvorene pobune u Kini, protesi su se raširili u više gradova, uključujući Šangaj i Peking.

Milioni stanovnika zatvoreni su u svoje stanove i podvrgnuti masovnim programima testiranja uz iznenadna zatvaranja čitavih oblasti u kojima su otkriveni zaraženi korona virusom. Kasno u utorak zvaničnici su najavili da će dozvoliti da zaraženi ostaju u kućnom karantinu, umesto da idu u bolnički karantin.

  • GOCA BG

    30.11.2022 #1 Author

    Uslovi su nepodnosljivi,narod vise ne moze tako da zivi,sa razlogom protestuju…

    Odgovori

  • Tina

    30.11.2022 #2 Author

    Kinezi tesko ostvaruju svoja prava I uvek nekako dodje do sukoba sa policijom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...