ovakav način plaćanja otporan na krize

Švajcarci i dalje često plaćaju gotovinom

SvetU fokusu

11.10.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švajcarci i dalje često plaćaju gotovinom Švajcarci i dalje često plaćaju gotovinom
Papirni i metalni novac i dalje prihvata 98 odsto od 770 maloprodajnih kompanija, firmi javnog prevoza, uslužnih preduzeća, te kulturnih i zabavnih objekata u... Švajcarci i dalje često plaćaju gotovinom

Papirni i metalni novac i dalje prihvata 98 odsto od 770 maloprodajnih kompanija, firmi javnog prevoza, uslužnih preduzeća, te kulturnih i zabavnih objekata u Švajcarskoj.

Kompanije i dalje prihvataju gotovinu, a petina njih u ugostiteljskom i maloprodajnom sektoru namerava da proširi takvu praksu – pokazuje istraživanje Centralne banke Švajcarske.

Ispitanici navode da kupci i dalje žele mogućnost plaćanja gotovinom, objašnjavajući da je takav način plaćanja otporan na krize i da nudi isplativu alternativu bezgotovinskim metodama plaćanja, prenosi Mina.

Anketirane firme i dalje gotovinu smatraju važnom, zaključak je istraživanja.

Bezgotovinski sistemi polako se, ipak, šire i mnoge firme za javni prevoz planiraju da ograniče plaćanje gotovinom zbog troškova i postupka vraćanja novca.

Bankovne usluge i prevoz gotovine previše su skupi, a bankomata i šaltera nema dovoljno, navode zagovornici bezgotovinskog plaćanja.

Švajcarci, međutim, vole da plaćaju gotovinom, a centralna banka i dalje drži u opticaju novčanicu od hiljadu švajcarskih franaka (CHF), što je 1,06 hiljada evra.

Broj bankovnih poslovnica u Švajcarskoj smanjen je u proteklih deset godina 21 odsto, a trend će biti nastavljen.

  • Inquiete

    11.10.2024 #1 Author

    Zabrinjavajuće je to što smanjuju broj poslovnica.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.