primećen značajan skok tokenizovanih transakcija

Bezgotovinska plaćanja u regionu porasla za 30 odsto

RegionU fokusu

12.6.2024 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bezgotovinska plaćanja u regionu porasla za 30 odsto Bezgotovinska plaćanja u regionu porasla za 30 odsto
Budućnost novčanih transakcija, jačanje različitih metoda beskontaktnih plaćanja, podrška malim i srednjim preduzećima i implementacija veštačke inteligencije u digitalne finansijske tokove samo su neke... Bezgotovinska plaćanja u regionu porasla za 30 odsto

Budućnost novčanih transakcija, jačanje različitih metoda beskontaktnih plaćanja, podrška malim i srednjim preduzećima i implementacija veštačke inteligencije u digitalne finansijske tokove samo su neke od tema koje su razmatrane na Visa SEE Business Forumu 2024 u Kotoru.

Godišnja konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u platnim sistemima i finansijskoj inkluziji, okupila je više od 120 istaknutih predstavnika finansijske industrije širom šest tržišta jugoistočne Evrope, uključujući klijente i stručnjake iz kompanije Visa širom sveta.

Neki od ključnih trendova u modernim plaćanjima za jugoistočnu Evropu pokazuju da su bezgotovinska plaćanja širom regiona porasla za 30 odsto u 2023. godini, uz porast od 74 odsto u tokenizovanim transakcijama. Takođe je zabeležen porast od 16 odsto u broju prodajnih mesta koja koriste POS sisteme.

„Visa je prisutna na tržištu jugoistočne Evrope više od 40 godina. Uvođenjem 15 miliona novih Visa kartica širom tržišta centralne i jugoistočne Evrope, broj Visa kartica u upotrebi povećan je za 14 odsto u poređenju sa 2022. godinom”, rekla je Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Učesnici konferencije razgovarali su o digitalnom napretku regionalne zajednice, dok su predstavnici kompanije Visa predstavili značajne rezultate postignute tokom četiri decenije poslovanja u regionu Jugoistočne Evrope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.