brodovi preusmeravali svoje rute

Tenzije u Crvenom moru podigle cene kontejnera za 120 odsto za šest meseci

BiznisSvet

6.7.2024 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tenzije u Crvenom moru podigle cene kontejnera za 120 odsto za šest meseci Tenzije u Crvenom moru podigle cene kontejnera za 120 odsto za šest meseci
Kontejnerski saobraćaj u Crvenom moru skoro je stao jer su brodovi pomerali svoje rute ka Rtu dobre nade zbog napada Huta na izraelske brodove.... Tenzije u Crvenom moru podigle cene kontejnera za 120 odsto za šest meseci

Kontejnerski saobraćaj u Crvenom moru skoro je stao jer su brodovi pomerali svoje rute ka Rtu dobre nade zbog napada Huta na izraelske brodove.

Kompozitni indeks kontejnera od 40 stopa (12,1 metar) porastao je na 5.868 dolara do 4. jula, što je povećanje od 120 odsto za šest meseci, prema istraživačkoj firmi Drevri, prenosi Anadolu Agency.

Svetski indeks kontejnera (VCI) je ojačao deset odsto za nedelju koja se završava 4. jula.

Štaviše, VCI je porastao za 298 odsto u poređenju sa istom nedeljom prošle godine, što je mnogo dramatičnija promena.

Kao rezultat toga što su brodovi pomerali svoje rute do Rta dobre nade oko Južne Afrike, produžili su vreme krstarenja od deset do 14 dana, dok je ukupan tranzit komercijalnih brodova kroz Rt dobre nade skočio za 125 odsto.

Pored toga, VCI za kontejnere od 40 stopa na relaciji Šangaj-Njujork porastao je 137 odsto na 9.158 dolara u poslednjih šest meseci, dok je skočio 174 odsto na 7.472 dolara na relaciji Šangaj-Los Anđeles.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.