Prihodi porasli za osam odsto u odnosu na Q3 prošle godine

Tesla objavila bolje rezultate od očekivanih, Mask kaže da će svi kompanijini automobili biti autonomni

Svet

24.10.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tesla objavila bolje rezultate od očekivanih, Mask kaže da će svi kompanijini automobili biti autonomni Tesla objavila bolje rezultate od očekivanih, Mask kaže da će svi kompanijini automobili biti autonomni
Tesla je u sredu objavila rezultate za treći kvartal koji su nadmašili očekivanja analitičara, iako su prihodi bili nešto ispod predviđanja. Cena akcija je... Tesla objavila bolje rezultate od očekivanih, Mask kaže da će svi kompanijini automobili biti autonomni

Tesla je u sredu objavila rezultate za treći kvartal koji su nadmašili očekivanja analitičara, iako su prihodi bili nešto ispod predviđanja.

Cena akcija je porasla za 12 odsto pošto je objavljeno da su prihodi Tesle u tom periodu iznosili 25,18 milijardi naspram očekivanih 25,37 milijardi dolara, dok je zarada po akciji bila 72 centa na spram 58 centi, koliko su prognozirali ekonomisti, objavio je CNBC.

Prihodi su porasli za osam odsto u odnosu na 23,35 milijardi dolara iz prošle godine. Neto dobit je porasla na oko 2,17 milijardi dolara, odnosno 62 centa po akciji, u poređenju sa 1,85 milijardi dolara ili 53 centa po akciji prethodne godine, podseća CNBC u analizi.

Prihodi Tesle od prodaje automobila su porasli za dva odsto, na 20 milijardi dolara, u poređenju sa 19,63 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine, i otprilike su na istom nivou od kraja 2022.

Sa druge strane, prihodi od proizvodnje i skladištenja energije su skočili za 52 odsto, na 2,38 milijardi dolara, dok su prihodi od usluga i ostalog, koji uključuju prihode od popravki vozila van garancije, porasli za 29 odsto, na 2,79 milijardi dolara.

Prvi čovek Tesle Ilon Mask (Elon Musk) je, po objavljivanju rezultata, u razgovoru sa akcionarima rekao da je njegova „najbolja procena“ da će „rast vozila“ sledeće godine dostići 20 do 30 odsto, zahvaljujući „jeftinijim vozilima“ i tome da „autonomnih vozila dolaze“, preneo je CNBC.

Kada je upitan da li će Tesla napraviti jeftiniji električni automobil koji nije Cybercab, Musk je rekao da će svi automobili kompanije u budućnosti biti autonomni.

Istakao je da je, od sedam miliona vozila koja je Tesla do sada proizvela, „većina njih sposobna za autonomiju,“ dodajući da kompanija trenutno proizvodi oko 35.000 autonomnih vozila nedeljno.

Tesla, kako napominje CNBC, još ne proizvodi niti prodaje automobile koji su bezbedni za korišćenje bez ljudskog vozača, spremnog da upravlja ili koči u svakom trenutku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.